Nieuws

5.10 - Olympische teamselectie voor Team BELGYM meisjes

Team BELGYM meisjes plaatst zich op het WK in Stuttgart voor de Olympische Spelen 2020 in Japan. Het Belgische meisjesteam eindigt op de 10de plaats in het teamklassement. Nina Derwael verzamelt individueel drie finales.

Senna Deriks (Gymgroep AS), Jade Vansteenkiste (Gym Izegem), Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare) wisten op het WK Toestelturnen in Stuttgart met een totaalscore van 161,238 punten zich in de top 12 in het teamklassement te turnen. In de laatste subdivisie kwamen Amerika en Brazilië nog in actie. Onze meisjes eindigen uiteindelijk op een zeer knappe 10de plaats en verzekeren ons land zo van een plaats in de teamcompetitie op de Olympische Spelen 2020.


Teamklassement:

 1. USA - 174,605 punten
 2. China - 169,161
 3. Rusland - 168,080
 4. Frankrijk - 166,713 punten
 5. Canada - 162,922
 6. Nederland - 162,663 punten
 7. Groot-Brittanië - 161,963 punten
 8. Italië - 161,931 punten
 9. Duitsland - 161,897 punten
 10. België - 161,238 punten
 11. Japan - 161,228 punten
 12. Spanje - 159,021 punten

Nina Derwael verovert ook individueel enkele finales! Allround eindigt ze op de 7de plaats (in de gekuiste lijst) en plaatst zich hiermee voor de AA finale. Daarnaast zien we haar ook terug in de toestelfinale aan brug en grond! Wat een fantastisch resultaat!

Verslag wedstrijd Team BELGYM meisjes (na 2 sub - 04/10)

Onze gymnasten starten aan grond. Maellyse Brassart, Nina Derwael, Jade Vansteenkiste en Margaux Daveloose turnen een mooie choreografie uit de hand van Irina Shadrina. Jade Vansteenkiste turnt een knappe tripple schroef als eerste reeks. Aan dit toestel zijn het Nina Derwael (13,600 punten) en Margaux Daveloose (13,366 punten) die de hoogste score voor het team binnenhalen. Een goede start voor onze meisjes, 39,732 punten na de eerste rotatie.

Als tweede toestel trekken onze meisjes naar sprong. Jade Vansteenkiste voert hier de moeilijkste sprong uit, yurchenko anderhalve schroef, en brengt 14,100 punten bij aan de teamscore. Nina Derwael, Senna Deriks en Maellyse Brassart kiezen voor iets minder moeilijkheid (yurchenko volledige schroef) met een cleane uitvoering. 80,998 punten in het teamklassement na 2 rotaties.


Op naar het derde toestel, de damesbrug. Alle ogen zijn hier gericht op huidige wereldkampioene Nina Derwael, zij komt al laatste gymnast in actie aan dit toestel. Maellyse Brassart bijt de spits af en turnt een mooie oefening, 13,133 punten. Ook Margaux Daveloose en Senna Deriks turnen een nette oefening tijdens deze 3de rotatie. Nina Derwael kiest aan haar favoriete toestel voor stabiliteit en wil hiermee een zo hoog mogelijke teamscore binnen halen. Een knappe uitvoering levert haar 15,141 punten op. Haar zien wel alvast terug in deze toestelfinale. Na 3 rotaties een mooie teamscore van 123,038 punten.

Op naar het laatste, misschien wel meest stresserende toestel, de balk. Nina Derwael komt als eerste gymnast in actie, twee wiebels kosten haar toch enkele tienden maar verder een stabiele uitvoering, 13,200 punten. Margaux Daveloose en Senna Deriks maken geen grote fouten aan dit toestel en turnen samen met Nina Derwael de drie hoogste scores in deze laatste rotatie. Team BELGYM blikt met een totaalscore van 161,238 punten terug op een sterke wedstrijd met een hecht teamgevoel!


30.06 - Nina Derwael pakt GOUD in Minsk

Zondag 30 juni, de laatste dag op de European Games. Op het programma staan de toestelfinales. Hier zien we de 6 beste gymnasten per toestel opnieuw in actie in de strijd om de medailles.

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) verdedigt de Belgische driekleur op deze laatste wedstrijddag in Minsk. Tijdens de kwalificaties behaalde ze de hoogste score aan de balk en ook aan de damesbrug liet ze een sterke oefening zien. Een hapering in het voorlaatste element koste haar toen enkele tienden.

Toestelfinale Balk

Op naar de balk. Aan dit toestel kwalificeerde Nina Derwael zich met een score van 13,600 als eerste gymnast. Nina komt als 5de gymnast in actie. Aan de balk brengt Nina Derwael een ijzersterke oefening en klopt hiermee haar persoonlijk hoogst behaalde score aan dit toestel. Met een totaalscore van 13,766 punten pakt ze het GOUD in de balkfinale.

 1. DERWAEL NINA (BEL) - 13,766
 2. MELNIKOVA ANGELINA (RUS) - 13,600 punten
 3. ARINSKA DIANA (UKR) - 13,100 punten

Foto: Belga

Toestelfinale Damesbrug

Nina Derwael komt als 4de gymnast in actie aan de damesbrug. In deze finale brengt ze opnieuw haar nieuwe brugoefening met een nog hogere startwaarde dan op het afgelopen WK. Helaas komt ze ten val met het Derwael-Fenton element waardoor ze met een score van 13,933 eindigt op de 4de plaats.

 1. MELNIKOVA ANGELINA (RUS) - 14,466 punten
 2. DOWNIE BECKY (GBR) - 14,400 punten
 3. ALISTRATAVA ANASTASIYA (BLR) - 14,233 punten

Foto: Belga


29.06 6de plaats voor Senna Deriks in AA finale European Games

Na de kwalificaties is het vandaag, zaterdag 29 juni, tijd voor de finales op de European Games. We starten met de allroundfinale waar de 18 beste gymnasten uit de kwalificaties opnieuw in actie komen.

Voor België wisten Senna Deriks (Gymgroep A.S.) en Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) een plaats in de finale te bemachtigen. In de finale starten de resultaten opnieuw vanaf nul.

Allroundfinale Senna Deriks

De 18-jarige Senna Deriks (Gymgroep A.S.), die zich als 16de plaatste tijdens de kwalificaties voor deze finale, had maar één doel voor ogen, de foutjes van de kwalificaties wegwerken. Senna start haar wedstrijd aan grond. Tijdens de kwalificaties was dit niet haar beste toestel, een stap buiten en enkele mindere landingen kosten haar hier enkele tienden. Tijdens de finale toont ze wat ze in haar mars heeft en brengt ze een knappe oefening, ze turnt iets minder moeilijkheid goed voor een score van 12,333 punten. Op naar het volgende toestel, sprong. Ook hier gaat het goed, met een mooie yurchenko schroef turnt ze 13,400 punten bijeen. Halfweg de wedstrijd zien we Senna op een 6de plaats in het allroundklassement.

Foto: Thomas Schreyer

Het 3de toestel, de damesbrug verliep vlekkeloos tijdens de kwalificaties. Ook in de finale gaat het goed, met een score van 13,466 punten kan ze haar score uit de kwalificaties net niet overtreffen. Het laatste toestel voor Senna is de balk, ze houdt het hoofd koel en eindigt haar allroundfinale met een totaalscore van 51,932 punten en een knappe 6de plaats in het allroundklassement. In 2015 was het Gaelle Mys die ons land vertegenwoordige in de allroundfinale, zij eindigde eveneens 6de.


09.06 - België wint teamfinale op FIT-Challenge

Op zaterdag 8 juni kwamen 17 seniores teams en 16 juniores teams in actie tijdens de kwalificaties van de FIT-Challange. Vandaag, op zondag 9 juni mochten de 8 beste landen aantreden in de finale.

De Flanders International Team Challenge beschikt over een unieke formule waar seniores en juniores in de finale samen een team vormen. Zo bestonden de 8 teamsvandaag uit een mix van juniores en seniores met een maximum van 10 gymnasten in een team. Aan elke toestel kwamen twee juniores en twee seniores in actie.

Deelnemende teams:

 • Italie / Australië
 • België
 • Nederland
 • Roemenië
 • Duitsland
 • Spanje
 • Argentinië
 • Noorwegen

Ook de Belgische meisjes van het Delhaize TOP-Team mochten aantreden in de finale. Het team bestond uit seniores Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Senna Deriks(Gymgroep A.S.), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) Jade Vansteenkiste(Gym Izegem) en Margaux Daveloose (Turnkring Varsenare) en juniores Noémie Louon (Turnclub Varsenare), Jutta Verkest (Gymflex), Lisa Vaelen (Ffg), Kéziah Langendock (Gym Passion Herseaux) en Stacy Bertrandt (Turnclub Varsenare).

De finale begon om 15.00 uur stipt. Het enthousiaste publiek moedigde het Delhaize Top-Team luidkeels aan. Team BELGYM startte hun wedstrijd aan sprong, samen met het gemengde team van Italië en Australië en ze namen hierbij onmiddellijk de leiding. Daarna stond brug op de planning. Nina Derwael bracht opnieuw haar nieuwe oefening en deze keer zonder hapering. Met een knappe score van 15.233 punten werd ze beloond door de jury. Ook de andere seniores en juniores gaven zichzelf voor de volle 100%.

De landen waren enorm aan elkaar gewaagd en het was tot de laatste rotatie afwachten tot de winnaars gekend waren! Na een spannende wedstrijd mogen de meisjes van het Delhaize Top-team trots de gouden medailles in ontvangst nemen. Het zilver gaat naar Roemenië en het brons is voor het mixed team uit Italië en Australië.

PODIUM

 1. België - 207.425 punten
 2. Roemenië - 205.827 punten
 3. MIX (Italië & Australië) - 204.328 punten


14.04 - Toestelfinale Jade Vansteenkiste EK

Zondag 14 april, de laatste wedstrijddag op het Europees kampioenschap Toestelturnen. Op het programma staan de laatste toestelfinales.

Jade Vansteenkiste (Gym Izegem) wist zich tijdens de kwalificaties op donderdag 11 april met eens score van 13,133 als derde te kwalificeren voor de finale aan grond. Tijdens deze toestelfinale zien we de 8 beste gymnasten (max. 2 per land) uit de kwalificaties terug. Jade turnt een knappe oefening en weet hoor score uit de kwalificaties te overtreffen. Met een totaalscore van 13,233 wordt ze knap 6de in haar eerste toestelfinale als senior.

Het podium ziet er als volgt uit:

 1. Melanie De Jesus Dos Santos (FRA)
 2. Eythora Thorsdottir (NED)
 3. Angelina Melnikova (RUS)


12.04 - Top 20 voor onze meisjes op EK

Vrijdag 12 april, de start van de finales op het Europees kampioenschap Toestelturnen. Vandaag op het programma, de allroundfinale bij de jongens en meisjes.

Na de finale van de jongens zagen we Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) & Jade Vansteenkiste (Gym Izegem) in actie tijdens de allroundfinale bij de meisjes. Zij startten hun finale omstreeks 17.30 uur. Maellyse verzamelde 51.166 punten en eindigde hiermee op de 12de plaats. Jade behaalde 48.798 punten en eindigde knap 20ste op haar eerste EK bij de seniores!

De Europese titel gaat bij de meisjes naar Melanie De Jesus Dos Santos (FRA). Elissa Downie (GBR) ging met het zilver aan de haal. De Russische Angelina Melnikova was goed voor brons!

Scores per toestel Maellyse:

 • Grond - 12.100
 • Brug - 12.766
 • Balk - 12.900
 • Sprong - 13.400

Scores per toestel Jade:

 • Grond - 12.533
 • Brug - 11.966
 • Balk - 10.933
 • Sprong - 13.366


11.04 - 3 Finales voor meisjes op EK

Van 10-14 april staat in Polen het Europees Kampioenschap Toestelturnen op de planning. Er komen drie Belgische meisjes in actie.

In de eerste subdivisie is het Jade Vansteenkiste (Gym Izegem) die in actie komt voor het Belgische team. Voor Jade, net zoals teamgenoot Fien Enghels die later in actie komt, haar eerste Europees kampioenschap als senior. Op het afgelopen EK in Glasgow (2018) werd ze in de teamcompetitie bij de junioren nog knap 6de. Jade turnt op dit EK aan alle 4 de toestellen en streeft dus naar een plaatsje in de allroundfinale. Ze turnt een mooie wedstrijd maar komt jammer genoeg ten val aan balk. Met een totaalscore van 49,732 punten zien we Jade op een 24ste plaats (in de gekuiste lijst) en ze plaatst zich hiermee voor de allroundfinale op vrijdag 12 april. Aan grond staat Jade met een score van 13,133 ex aequo op een vijfde plaats, ook in deze toestelfinale op zondag 14 april zien we haar terug!

In subdivisie 2 zien we Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Fien Enghels(Turnkring Geraardsbergen) in actie. Maellyse Brassart komt net zoals Jade in actie in de allroundcompetitie. Fien Enghels zien we aan het werk aan grond, balk en damesbrug. Maellyse turnt een stabiel wedstrijd maar ook aan balk gaat het mis, met een totaalscore van 50,299 verzekert ook Maellyse zich van een plaatsje in de AA-finale. Fien Enghels turnt mooi aan de 3 toestellen, vooral aan de damesbrug weet ze met een score van 13,933 een sterke oefening neer te zetten. Deze score is net niet voldoende voor de toestelfinale, Fien wordt 1ste reserve.


23.03 Goud & zilver voor Nina Derwael in Doha

Vrijdag 22 maart, de eerste dag van de toestelfinales tijdens de World Cup in Doha. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) & Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen) wisten zich tijdens de kwalificaties te selecteren voor de toestelfinales aan grond (Jonathan Vrolix) en damesbrug en balk (Nina Derwael).

Tijdens de toestelfinales zien we de top 8 gymnasten uit de kwalificaties, max 2 per land, terug aan elk toestel. Nina Derwael kwam omstreeks 16.00 uur Belgische tijd in actie aan de damesbrug. Ze turnt opnieuw een knappe oefening en krijgt 15,033 punten van de jury. Dat is dezelfde score als in de kwalificaties en hiermee laat ze haar concurrenten opnieuw achter zich! GOUD dus voor Nina in deze toestelfinale!

 1. Nina Derwael (BEL) - 15,033 punten
 2. Yilin Fan (CHN) - 14,933 punten
 3. Anastasiia Iliankova (RUS) - 14,700 punten

Zaterdag 23 maart, dag twee van de toestelfinales op de World Cup in Doha. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) kwalificeerde zich als eerste voor de toestelfinale aan de balk. Na het goud aan de damesbrug zet ze vandaag alles op alles aan dit toestel.

Tijdens de kwalificaties presteerde Nina Derwael sterk op de balk, een moeilijkheidswaarde van 5,3 en totaalscore van 13,566 bracht haar op een 1ste plaats aan dit toestel. Tijdens de toestelfinale komt ze als 3de gymnast in actie. Ze doet nog net iets beter dan tijdens de kwalificaties en haalt een totaalscore van 13,633. De Chinese Qi Li overtreft echter alle gymnasten en turnt een erg strakke oefening, goed voor 14,433 en het goud aan dit toestel.

 1. Qi Li (CHN) - 14,433
 2. Nina Derwael (BEL) - 13,633
 3. Marine Boyer (FRA) - 13,333

11.03 Senioren komen in actie op International Gymnix, Montréal

In Montréal (CAN) vond afgelopen dagen de internationale Gymnix competitie plaats. België trok met 9 gymnasten (4 seniores en 5 juniores) naar Canada en keerde met verschillende medailles huiswaarts.

Op vrijdag 8.03 stond in Canada de allroundcompetitie voor de seniores op de planning. Met al heel wat internationale ervaring op haar palmares wist Maellyse Brassart enkele knappe oefeningen neer te zetten.

Met 51.565 punten eindigt ze uiteindelijk op de 10de plaats AA. Jade Vansteenkisteeindigt met 47.865 punten op de 19de plaats. Het podium was volledig weggelegd voor USA. In het teamklassement eindigde onze seniores op de 6de plaats met 138.662 punten. Ook hier was het goud voor de meisjes van USA.

De toestelfinales stonden op zondag 10 maart gepland. Bij de seniores zagen we Maellyse Brassart en Fien Enghels in actie. Maellyse behaalde een 8ste plaats aan de brug (11.700 punten) en een knappe 6de plaats aan vloer (12.400 punten). Fien eindigde op de 7de plaats aan brug (12.100 punten) en op de 6de plaats aan balk (11.633 punten).31.01 - Fien, Margaux, Julie en Jade vervoegen het Delhaize TOP-Team

Het senioren team Toestelturnen meisjes is sinds 2019 vier seniores rijker. Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen), Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare), Julie Vandamme (Turnclub Varsenare) en Jade Vansteenkiste (Gym Izegem) vervoegen Team BELGYM.

De meisjes kwamen vorig jaar op tal van internationale competities in actie. Zo namen ze deel aan het Europees kampioenschap voor junioren in Glasgow en aan de Massilia in Frankrijk. Vanaf nu zullen de meisjes dus deelnemen in de senioren competitie.

Veel succes girls!


24.11 - GOUD voor Nina Derwael op World Cup

In het Duitse Cottbus stonden vandaag, zaterdag 22 november, de eerste toestelfinales op de planning van de World Cup Toestelturnen. Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) kwam in actie aan de damesbrug en pakte opnieuw goud.

Op donderdag 22 november kwam Nina Derwael voor het eerst terug in competitie sinds ze wereldkampioen aan de damesbrug werd. Met een knappe oefening kon ze zich als 2de plaatsen voor de finale aan dit toestel. Enkel de Chinese Yilin Fan deed beter tijdens de kwalificaties. Vandaag kwam Nina Derwael als 2de in actie tijdens de finale. Een sterke routine leverde haar 15,100 punten op, opnieuw goed voor goud. Het zilver ging naar de Braziliaanse Rebecca Andrade (14,500 punten) en de Chinese Yilin Fan pakte het brons (14,433 punten).


Op zondag 25 november kwam Axelle Klinckaert (GymMax) in actie tijdens de finale aan grond. Haar oefening was minder sterk dan tijdens de kwalificaties en met een totaalscore van 12.900 eindigt Axelle op de 7de plaats. Het goud en zilver was voor Flavia Saraiva en Jade Barbosa uit Brazilië en het brons ging naar Marta Pihan Kulesza (POL).


03.11 - Nina Derwael wordt 4de in balkfinale

Zaterdag 3 november, de laatste dag op het WK Toestelturnen. Na het behalen van haar wereldtitel aan de damesbrug zien we Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) vandaag in actie in de toestelfinale aan de balk.

Vandaag staat de laatste finaledag in Doha op het programma, dag twee van de toestelfinales. Hier zien we per toestel de 8 beste gymnasten uit de kwalificaties (max 2 per land) in actie. De scores starten vanaf nul, alles is dus opnieuw mogelijk. De mannen zien we vandaag aan het werk aan sprong, herenbrug en rek. De meisjes komen in actie aan balk en grond.

Tijdens de kwalificaties wist Nina Derwael zich met een totaalscore van 13,766 punten als 6de te plaatsen voor de toestelfinale aan balk. Aan dit toestel start Nina met een minder hoge startwaarde, 5,400 punten, voor Nina is het dus belangrijk haar oefening zo correct mogelijk uit te voeren en een zo hoog mogelijke uitvoeringsscore te halen. Nina komt als 4de gymnast in actie aan dit toestel. Ze turnt een mooie oefening met een enkele wiebels en scoort 13,466 punten. Hiermee wordt ze knap 4de!


02.11 - Nina Derwael is WERELDKAMPIOEN aan de Damesbrug

Vrijdag 2 november, de grote dag voor België op het WK Turnen. Na de kwalificaties plaatste topfavoriete Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) zich als eerste voor de toestelfinale aan de damesbrug.

In de Aspire Dome starten vandaag de toestelfinales. In deze finales zien we de 8 beste gymnasten uit de kwalificaties (max 2 per land) terug aan elk toestel. De scores starten vanaf nul, alles is dus opnieuw mogelijk.

Voor België is het Nina Derwael, die tijdens de allroundfinale nog knap 4de werd, die twee toestelfinales in de wacht wist te slepen. Na haar twee Europese titels (2017 en 2018) en brons op het WK 2017 ligt de lat hoog voor Nina. Haar prachtprestatie tijdens de kwalificaties (15,066 punten) en allroundfinale (15,100 punten) doen dromen van de wereldtitel.

Met een startwaarde van 6,5 punten, 0,2 punten hoger dan haar oefening op het EK, heeft ze de hoogste startwaarde van alle gymnasten aan dit toestel. Nina turnt opnieuw een ijzersterke oefening en mag zich met een totaalscore van 15,200 punten WERELDKAMPIOEN DAMESBRUG 2018 noemen.


01.11 - Simone Biles nieuwe wereldkampioen allround, Nina Derwael knap 4de!

Donderdag 1 november, tijd voor de allroundfinale bij de meisjes op het WK Toestelturnen. In deze finale nemen de 24 beste turnsters (2 per land) uit de kwalificaties het tegen elkaar op in de strijd om de allroundtitel.

Favoriete voor de titel, de Amerikaanse Simone Biles. Maar onze ogen zijn vooral gericht op Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) en Axelle Klinckaert (GymMax) die de Belgische driekleur verdedigen in deze finale. Nina Derwael schitterde tijdens de kwalificaties en haalde met een totaalscore van 55,564 punten een 4de plaats. Samen met haar teamgenote Axelle Klinckaert zet ze alles op alles om ook in deze finale te schitteren.

Rotatie 1

Tijdens de allroundfinale worden de gymnasten op basis van hun resultaat tijdens de kwalificaties verdeeld over de 4 toestellen. De top 6 start aan sprong, gymnasten van plaats 7-12 aan damesbrug, plaats 13-18 aan balk en de overige 6 gymnasten, waaronder Axelle Klinckaert, aan grond. De wedstrijd opent met een verrassing aan sprong. Simone Biles voert de naar haar genoemde sprong "The Biles" uit, maar komt ten val bij de landing. Ze moet tevreden zijn met een score van 14,533 punten, wat 1,433 punten minder is dan haar sprong tijdens de kwalificaties. Nina voert een knappe sprong uit en scoort 13,566 punten. Axelle scoort 12,800 punten aan grond.

Rotatie 2

In de tweede rotatie zien we Nina in actie aan de damesbrug en Axelle aan sprong. Axelle voert een knappe sprong uit en krijgt hiervoor dezelfde score als in de kwalificaties, 13,700 punten. Nina komt als 5de gymnast in actie aan de damesbrug, alle ogen zijn op haar gericht. Nina turnt een ijzersterke oefening met een perfecte landing en scoort hiermee 15,100 punten, hiermee doet ze nog iets beter dan de 15,066 uit de kwalificaties.

Rotatie 3

Halfweg de wedstrijd doen onze meisjes het goed in de allroundranking. Nina zien we terug op de 3de plaats en Axelle op plaats 14. Biles staat aan de leiding, maar ook op balk komt ze ten val. Axelle komt in actie aan de damesbrug, tijdens de kwalificaties liep het hier mis maar in deze finale toont ze haar kunnen, 13,066 punten. Op naar de balk, waar Nina klaar staat. Ook hier knalt Nina, een score van 13,733 punten brengt haar op een totaalscore van 42,399 en hiermee staat ze voorlopig op een 2de plaats in de allroundranking. Biles neemt de leiding met 42,491 punten. De Russische Melnikova staat voorlopig 3de.

Rotatie 4

Op naar de laatste rotatie, grond voor Nina en balk voor Axelle. Helaas komt Axelle ten val aan dit toestel waardoor ze enkele plaatsjes zakt in de ranking. Ze eindigt deze finale met een totaalscore van 51,832 punten op een 18de plaats. Op naar de grond waar Nina klaar staat voor haar laatste oefening. Nina schittert en geniet duidelijk van haar oefening. Met een score van 13,300 punten haalt ze een totaalscore van 55.699 punten en plaatst zich hiermee met 0,001 punten boven de Russische Melnikova. De Japanse Mai Murakami doet nog een tikkeltje beter en scoort 55,798 punten. Maar het is uiteindelijk toch de Amerikaanse Simone Biles die met het goud naar huis gaat!

PODIUM

 1. Simone Biles (USA) - 57,491 punten
 2. Mai Murakami (JPN) - 55,798 punten
 3. Morgan Hurd (USA) - 55,732 punten


27.10 - Kwalificaties WK Doha

Na de kwalificaties van de jongens is het vandaag, zaterdag 27 oktober, de beurt aan de meisjes van het Delhaize TOP-team. De meisjes komen in actie in subdivisie 1 en starten aan grond.

Net zoals bij de jongens worden de kwalificaties van dit WK verdeeld over twee dagen. De Belgische ploeg start hun wedstrijd in subdivisie 1 (van de 11). Ook Polen, Argentinië en de gymnasten uit 2 mixed groups komen in deze subdivisie in actie.

Na 1 subdivisie staat het Delhaize TOP-Team op een voorlopige eerste plaats met 158,970 punten. Vandaag komen echter nog 5 subdivisies in actie! Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) turnde een sterke kwalificatie aan de Damesbrug. Allround zijn het Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) en Axelle Klinckaert (GymMax) die meestrijden voor een plek in de allroundfinale. Morgen, zondag 28 oktober, is het de beurt aan de gymnasten uit subdivisies 7 tot 11 en omstreeks 18.00 uur Belgische tijd weten we in welke finale(s) we onze gymnasten terug zien.

Delhaize TOP-team meisjes

Grond

De meisjes starten dit WK aan grond. Aan elk toestel komen 4 gymnasten in actie waarbij de 3 hoogste scores in rekening gebracht worden. De originele choreografieën van Irina Shadrina komen volledig tot zijn recht en de meisjes geven zichzelf 100%. Maelysse Brassart mag de spits afbijten in de Belgische ploeg, 12,833 punten. Rune Hermans komt als tweede aan de beurt en turnt 12,533 punten. Ook Nina Derwael zet een mooie oefening neer en verzamelt 13,266 punten. Axelle Klinckaert haalde op het afgelopen EK nog brons aan dit toestel. In Doha laat ze een knappe oefening zien, goed voor 13,166 punten. 39.265 punten na 1 rotatie.

Sprong

Op naar het tweede toestel, sprong. De meisjes brengen elk 1 sprong en dingen dus niet mee voor een plaatsje in deze toestelfinale. Senna Deriks bijt de spits af en verzamelt 13,533 punten. Ook de andere meisjes voeren hun sprong goed uit. Hier is het Axelle Klinckaert die de hoogste score neerzet, 13,700 punten. Na 2 rotaties verzamelen de meisjes van Team Belgym een voorlopig totaal van 80.064 punten.

Damesbrug

Het derde toestel van de dag is de Damesbrug. Alle ogen zijn gericht op Nina Derwael. Ze brengt een vernieuwde oefening met een D-score van 6.5 punten. Het levert haar een totaalscore van 15.066 punten op, dit wordt beslist een toestelfinale voor haar. Voor de andere gymnasten verloopt dit toestel iets minder vlot, 13,000 punten voor Rune Hermans, 11,466 punten voor Senna Deriks en Axelle Klinckaert scoort 12,033 punten. Na 3 rotaties verzamelen de meisjes 120.163 punten.

Balk

Het laatste toestel van de kwalificaties is balk! Vice-Europees kampioen aan dit toestel Nina Derwael brengt een zeer knappe oefening en scoort 13,766 punten. Hiermee doet ze nog iets beter dan haar score op het EK (13,600 punten). Ook Axelle Klinckaert scoort sterk op dit toestel en haalt een mooie score van 13,175 punten. Voor Maellyse Brassart (11,266 punten), die ook in de toestelfinale van het EK stond, en Rune Hermans (11,866 punten) verloopt het toestel iets moeizamer. Het Delhaize TOP-team scoort hiermee 158,970 punten.

Na subdivisie 1 staat het Delhaize TOP-team met een totaalscore van 158,970 punten op een voorlopige 1ste plaats in het teamklassement. Nina Derwael scoort sterk aan de Damesbrug en ook allround tonen Nina Derwael 55,564 punten en Axelle Klinckaert 52,074 punten wat ze waard zijn. Het valt af te wachten wat de andere landen later deze dag en morgen brengen, maar onze meisjes mogen alvast trots zijn op hun prestatie!


24.10 - Een blik achter de schermen in Doha9.10 - WK-selectie gekend

Na de interland die afgelopen weekend, zaterdag 6 oktober op de planning stond, werd de Belgische ploeg die ons land zal vertegenwoordigen op het komende wereldkampioenschap Toestelturnen bekend gemaakt.

Het WK, dat van 25 oktober tot 3 november op de planning staat, is de eerste stap in het selectietraject richting de Olympische Spelen 2020. Tijdens het WK wordt volgens de formule 5-4-3 geturnd: 5 gymnasten in het team, 4 gymnasten komen per toestel in actie en de 3 beste scores worden in rekening gebracht voor het teamresultaat. Op het WK staan volgende competities op het programma:

 • Kwalificaties
 • Teamfinale
 • Allroundfinale
 • Toestelfinales

Delhaize TOP-team meisjes

Kwalificatie BEL: 25/10: 10.30 - 12.45 uur (Belgische tijd)


6.10 - Goud voor Team BELGYM op Interland in Varsenare

In het functie van het wereldkampioenschap dat van 25 oktober tot 3 november doorgaat in Doha (QAT) kwamen onze gymnasten voor afreis nog in actie in eigen land. Deze interland vormde tevens de laatste selectieve wedstrijd voor Team BELGYM in functie van de WK-ploeg.

Onze meisjes trokken naar Varsenare om het op te nemen tegen de gymnasten uit Nederland en Roemenië. Team BELGYM start de wedstrijd met enkele knappe oefeningen aan grond. Op sprong zijn het Senna, Nina, Maellyse en Axelle die turnen voor het teamresultaat. Aan de damesbrug zijn alle ogen gefocust op Nina Derwael. Met een knappe brugoefening gaat de zaal uit zijn dak bij haar afsprong, 15,150 punten voor de regerende Europees kampioene aan dit toestel. Als laatste toestel komen de meisjes in actie aan de balk. Met een totaalscore van 162,200 eindigt België op een eerste plaats.

Teamranking

 1. België - 162,200 punten
 2. Nederland - 157,050 punten
 3. Roemenië - 151,250 punten

Allroundranking

 1. Nina Derwael (BEL) - 55,550 punten
 2. Naomi Visser (NED) - 53,900 punten
 3. Axelle Klinckaert (BEL) - 53,400 punten

Reportage Sportweekend


05.08 - Europees Goud, Zilver én Brons voor België

Zondag 5 augustus, the day voor onze seniores van het Delhaize TOP-team. Onze gymnasten zetten alles op alles en geven het beste van zichzelf tijdens de individuele toestelfinales.

Onze Belgische meisjes halen maar liefst 4 toestelfinales op dit EK in Glasgow. Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) kwalificeert zich voor de finales aan damesbrug en balk. Ook Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) wist een plaatsje in de balkfinale te bemachtigen en Axelle Klinckaert (GymMax) kwam als 3de sterkste gymnast uit de kwalificaties aan de grond. Tijd voor de finales!

Finale Damesbrug

Regerend Europees kampioene Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) is er klaar voor. Ze komt als tweede van de 8 finalisten in actie. Ze start haar oefening met Buckum gestrekt tkatchev over de legger en turnt hiermee een element met een moeilijkheidswaarde van 0,7. Hierna komt het na haar genoemde element de Derwael-Fenton met Ejova naar de lage legger. Met een goede combinatie van de Buckum volledige draai met full-in back out voert ze een perfecte afsprong uit. Met een score van 14,733 zien we de brugoefening van ons Nina zoals we haar kennen en pakt ze opnieuw de EUROPESE TITEL aan dit toestel.

Finale Balk

In de balkfinale zien we twee Belgische meisjes aan het werk. Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) komt als tweede gymnast in actie. De stress is merkbaar maar ze turnt een mooie oefening in haar eerste toestelfinale op een EK! 12,266 punten voor haar en een 7de plaats, proficiat Maellyse!

Nina Derwael komt onmiddellijk na de prijsuitreiking aan de Damesbrug in actie op de balk. Ze start haar oefening met een opsprong rondat open salto, gevolgd door flik open salto. Mooi uitgevoerde drievoudige pirouette gevolgd door haar afsprong, auerbach schroef salto af. Ze doet nog iets beter dan in de kwalificaties en haalt 13,600 punten. Hiermee voegt ze de titel Vice-Europees kampioen balk tot aan haar palmares.

Finale Grond

Aan grond is het Axelle Klinckaert (GymMAX) die ons verwent met haar fantastische oefening. In de kwalificaties haalt ze een score van 13,400 en de 3de plaats. Ze start haar oefening met een mooie dubbele pirouette. Een knappe eerste reeks schroef uitstappen dubbel gehurkte salto. Een bloklanding in haar tweede reeks met dubbel gestrekte salto. Ze gaat verder met een gymnastische serie en ook haar derde reeks, full-in gehoekte salto is een feit. Afronden doet Axelle met een prima dubbele hoeksalto. Met een score van 13,400 pakt ze het brons!


02.08 - 5 finales voor Team BELGYM

Donderdag 2 augustus, het startschot van het Europees kampioenschap Toestelturnen meisjes in Glasgow. Onze gymnasten van het Delhaize TOP-team turnen een sterke wedstrijd en halen maar liefst 5 finales!

Tijdens dit EK is er geen allroundtitel te behalen, maar strijden de gymnasten voor een plek in de teamfinale en de individuele toestelfinales. Het Delhaize TOP-team start hun wedstrijd in subdivisie 3 aan balk. De Belgische ploeg turnt een sterke wedstrijd en plaatst zich als 3de land voor de teamfinale!

Hiernaast haalt Nina Derwael nog twee toestelfinales, tweede aan de damesbrug en eerste aan balk. Axelle Klinckaert weet zich als derde te selecteren aan grond en Maellyse Brassart selecteert zich als 7de voor de toestelfinale aan balk! Wat een topprestaties van onze meisjes!

Delhaize TOP-team meisjes:

 • Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt)
 • Axelle Klinckaert (GymMax)
 • Senna Deriks (Gymgroep A.S.)
 • Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux)

Wedstrijdverslag

Balk

Aan balk is het Nina Derwael die voor het Belgische team de spits mag afbijten. Met een sterke oefening turnt ze een score van 13,500 punten bij elkaar. Axelle Klinckaert komt als tweede aan de beurt, voor haar helaas één val aan dit toestel met als resultaat 12,333 punten. Maellyse Brassart komt als laatste turnster in actie en turnt een mooie en stabiele oefening. Met een score van 13,066 turnen de meisjes een totaal van 38,899 aan dit toestel.

Grond

Op naar het tweede toestel, grond. Hier is het Maellyse Brassart die als eerste aan de beurt komt. Ook aan dit toestel weet ze haar stress onder controle te houden en turnt ze een mooie oefening, 12,633. Nina Derwael is als tweede aan de beurt. Enkele pasjes in de landing kosten haar enkele tienden, 12,866. Axelle Klinckaert is duidelijk back on track aan grond, met een totaalscore van 13,400 en een daverend applaus sluiten we dit toestel af met een totaalscore van 38,899. Na twee subdivisies halen onze meisjes een puntentotaal van 77,798.

Sprong

De meisjes hebben er duidelijk zin in. Aan sprong brengen ze alle drie een mooie Yurchenko met volledige schroef, goed voor een teamscore van 40,833 aan dit toestel. Na 3 rotaties turnt het Delhaize TOP-team 118,631 punten bij elkaar. Op naar het laatste toestel, Damesbrug.

Damesbrug

Volle focus op het laatste toestel, de Damesbrug. Hier zien we Senna Deriks als eerste gymnast in actie. Enkele kleine haperingen maar Senna maakt haar oefening goed af, een score van 13,000 punten. Axelle Klinckaert turnt een mooie oefening aan haar laatste toestel, goed voor 13,300 punten. Als laatste gymnast zijn alle ogen gericht op Nina Derwael. Haar oefening verloopt niet vlekkeloos maar Nina weet toch haar oefening door te komen, een score van 14,400 punten. Hiermee eindigt België met een totaalscore van 159,331 op een voorlopige 1ste plaats.

Teamklassement top 3

 1. Frankrijk - 164.063
 2. Rusland - 161.462
 3. België - 159.331