Tumbling/Trampoline

Tumbling

is een aaneenschakeling van spectaculaire sprongen. Op de 25 meter lange verende baan wisselen flikken, temps, salto’s en schroeven elkaar af.

Een reeks bestaat uit 8 delen en op het einde van de reeks wordt steeds een spectaculaire meervoudige salto uitgevoerd. De juryleden beoordelen zowel de moeilijkheidsgraad (hoeveel salto’s en schroeven) als de uitvoering (gestrekte benen, hoogte, snelheid,…) van een reeks.

De gymnasten springen een saltoreeks en een schroefreeks tijdens de kwalificaties en nadien mogen de 8 beste gymnasten door naar de finale. In de finale springt elke gymnast nog twee vrije reeksen. In de finale start iedereen opnieuw van 0, spanning verzekerd dus!

Trampoline

is één van de drie gymnastiekdisciplines die op de Olympische Spelen wordt beoefend. Gymnasten voeren een opgelegde en een vrije reeks uit en springen tot wel 8 meter hoog!

Naast individueel trampolinespringen, wordt er ook per twee een routine uitgevoerd. Bij synchroonspringen maken beide gymnasten dezelfde sprongen, maar wel elk op een eigen trampoline.


Springen op de dubbele minitrampoline vraagt durf, coördinatie en perfectie. De minitrampoline wordt in de turnlessen op school ook veelvuldig gebruikt.