Nieuws

03.11 - Driemaal goud, brons en zilver op EK in Holon

Van 30 oktober tot 3 november ging in Holon (ISR) het 29ste Europees kampioenschap Acro door. Voor België kwamen bij de seniores 3 topsportformaties in actie.

Op het Europees kampioenschap in Holon konden onze teams drie medailles veroveren: Balans, Tempo en allround (combined). De competitie werd verspreid over vier competitiedagen.

Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) turnden zeer sterke kwalificaties en konden zich driemaal kwalificeren voor de finales. Ook daar hielden ze het hoofd koel en turnden ze de pannen van het dak. Ze mochten uiteindelijk in alle drie de onderdelen het goud in ontvangst nemen.

 • 29.300 punten - Balans
 • 29.980 punten - Tempo
 • 29.560 punten - allround

Het heren vier Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) & Robin Casse (VGl Niel) trok met hoge ambities naar Holon. Al op de eerste competitiedag konden ze knap werk afleveren en namen ze het zilver in beslag. Nooit eerder kon een heren vier een medaille pakken op een EK! Naast hun zilveren medaille konden ze ook nog een knappe derde plaats veroveren in de allroundcompetitie. Met hun tempo-oefening eindigden ze net naast het podium.

 • 29.380 punten - Balans
 • 27.870 punten - Tempo
 • 28.910 punten - AA

Het derde team dat in Holon in actie kwam was Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Yana Vastavel en Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics). Ook zij brachten twee mooie oefeningen in de kwalificaties en kregen goede punten van de jury. Helaas door de 1 per land regel mochten ze niet deelnemen aan de finales.

 • 27.050 punten - tempo
 • 28.050 punten - balans


28.10 - Belgische acrodelegatie met hoge ambities naar EK in Holon


Holon, Israel, is dit jaar gaststad voor het Europees kampioenschap Acro. We zien zowel de seniores als de juniores (leeftijd 13-19) aan het werk. Na de fantastische resultaten die onze gymnasten op het WK Acro 2018 in Antwerpen en de European Games 2019 in Minsk (RUS) behaalden zijn de verwachtingen hoog gespannen!

Belgische delegatie topsport Seniores & juniores

 1. Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym)
 2. Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) & Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics)
 3. Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) & Robin Casse (VGl Niel)
 4. Helena Heijens (Acro II Gym) & Pieter Everaert (Sportac Deinze)


22.06 - Drie medailles voor België op European Games

Van 21 tot 30 juni staat in Minsk (Wit-Rusland) de tweede editie van de European Games op het programma. Deze European Games worden, net als de Olympische Spelen, om de vier jaar georganiseerd.

Het meisjes drie Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) kwam reeds op de eerste wedstrijddag van deze European Games in actie. Op hun programma staan 3 wedstrijden gepland, de balans-, tempo- en combined competitie.

Tijdens de afgelopen World Cups (Puurs en Maia) bewezen de meisjes reeds wat ze waard zijn. Tweemaal zilver en enkel hun grootste concurrent, de dames van Rusland, kon hen toen van de eerste plek weghouden. Charlotte, Talia en Britt startten hun wedstrijd met hun balansoefening. Met een knappe oefening dienen ze enkel de meisjes van Wit-Rusland te laten voorgaan, ZILVER dus voor Team Belgym.

 1. BLR - 29,520 punten
 2. BEL - 29,230 punten
 3. POR - 28,570 punten


Even later zien we onze Belgische trots opnieuw in actie met hun tempo-oefening. Ook hier houden ze het hoofd koel en gaat het zoals gepland. Hier doet niemand beter en met een totaalscore van 28,830 punten gaat het GOUD naar België.

 1. BEL - 28,830 punten
 2. POR - 28,740 punten
 3. BLR - 28,090 punten


Zondag 23 juni was het de beurt aan de combined-oefening. Met veel enthousiasme en energie starten Charlotte, Talie en Britt aan hun competitie. Met hun aanstekelijke choreografie uit de hand van Irina Shadrina hebben ze het publiek onmiddellijk mee. Met een voorsprong van 0,850 is ook in deze competitie het GOUD voor België.

 1. BEL - 29,960
 2. POR - 29,110
 3. BLR - 29,060

Het Russische trio Chebulanka, Parshina en Zagoskina komt niet in actie tijdens deze European Games. Zij reisden wel af naar Minsk maar komen omwille van medische redenen niet in actie.


02.06 - Belgisch kampioenschap te Libramont

In het Waalse Libramont stond op 1 en 2 juni het Belgisch kampioenschap in de disciplines Acro, Ritmiek en Toestelturnen jongens & meisjes in het A- en B-niveau op de planning. De laatste nationale wedstrijd voor onze gymnasten van dit seizoen.

De grootste opkomst op dit BK was ongetwijfeld in de discipline Acro. Honderden teams in verschillende leeftijdscategorieën deden een gooi naar die felbegeerde Belgisch titels. Ook onze topsportteams kwamen in actie op deze laatste nationale wedstrijd.

De spannendste wedstrijd vond plaats bij de meisjes drie. Topsportteams Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) & Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) - Goud met 85.190 punten- en Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) - zilver met 84.420 punten - verdeelden de gouden en zilveren medaille. Het clubteam van Turnclub Athena Lena De Moor en tweeling Anna en Eva Hyde mocht met 79.220 punten het brons in ontvangst nemen.

Bij de heren vier zagen we de derde topsportformatie in actie. Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) & Robin Casse (VGl Niel) behaalden een knappe 80.820 punten en mochten de Belgische titel in ontvangst nemen.


15.04 - Dubbel brons en zilver op World Cup in Puurs

De Vrijhals in Puurs was afgelopen weekend opnieuw dé Place to be voor alle acrofanaten. Naast het jongerentoernooi FIAC ging daar namelijk ook de World Cup door. Een grote Belgische delegatie turnde voor eigen publiek.

Van 12-14 april stond in Puurs de laatste World Cup van de World Cup Series Acro 2018-2019 op de planning. Voor België namen de drie topsportformaties deel. Alle teams schopten het tot in de finale en turnden een bijna foutloos parcours. In de bomvolle Vrijhals geen gebrek aan ambiance!

Het heren vier Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) & Robin Casse (VGl Niel) turnde een goede combined oefening in de finale met een klein foutje in een van hun tempodelen. Ze eindigden achter Portugal en China op een knappe derde plaats.

Ook onze twee trio's veroverden een plaatsje in de finale. En wat deden ze het goed! Met het kleinste verschil eindigde Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) & Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) op de derde plaats en het team Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) op de tweede plaats. Ze moesten enkel de duimen leggen voor het Russische meisjes.


11.03 - Tweemaal zilver voor Teams in Maia

In Maia, Portugal vond van 8-10 maart de eerste World Cup voor onze Belgische Acro seniores plaats. De drie topsportformaties leverden allemaal goede prestaties af en brachten twee zilveren medailles mee naar België.

Het heren vier Noam Patel (STB Gymnastics Berchem), Hannes Garré (Sportac Deinze), Jonas Anthoon (TK Werchter) & Robin Casse (VGl Niel) traint pas enkele maanden samen in deze nieuwe samenstelling. De World Cup in Maia was voor hen dan ook hun eerste grote beproeving als team.

De jongens brachten het er goed vanaf en schopten het tot in de finale. Ook daar verliep hun combined oefening foutloos en met een totaalscore van 29.070 eindigde het heren vier op een knappe 2de plaats! Het goud ging naar de jongens van thuisland Portugal en het brons was voor Rusland.

Daarnaast kwamen ook onze twee trio's in actie. In 2018 maakten zij beide de overstap naar de seniores. De World Cup in Maia was hierbij hun eerste officiële FIG wedstrijd bij de seniores.

Zowel het team Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) & Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) als het team Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) wist zich te kwalificeren voor de finale op zondag 10.03.

Tijdens die finale ging het helaas mis voor team Bo, Yana Lise. Door een val behaalden ze maar 26.240 punten en eindigden ze op de 8ste plaats.

Team Charlotte, Talia en Britt hield het hoofd wel koel en bracht een knappe combined oefening. Met 29.770 punten mochten zij eveneens plaatsnemen op het tweede schavotje. Het goud ging naar het bekende Russische trio en het brons was voor Wit-Rusland.


02.12 - Goud & Zilver in Minsk

Beide acroteams trokken naar Minsk (BLR) om er de Belgische driekleur te verdedigen op de BSUPC University Open Cup. Op vrijdag turnden ze hun kwalificaties. De oefeningen verliepen niet volledig vlekkeloos en de meisjes maakten nog enkele foutjes. Trio Charlotte behaalde 29.650 punten voor balans en 30.560 voor tempo. Trio Bo verzamelde 29.700 voor Tempo en 27.600 punten voor balans.

Op zondag stond hun combined oefening nog op de planning. Trio Bo turnde een zeer mooie oefening en scoorde de hoogste punten. Ook trio Charlotte turnde een goede combined oefening. Op het einde van de rit werden alle punten samengeteld en won trio Charlotte de gouden medaille. Bo, Yana en Lise ontvingen de zilveren medaille. Een goede leerschool voor de kersverse senioren teams!


30.09 - Knappe resultaten voor Acroteams in Boedapest

Tijdens het weekend van 28-30 september kwamen twee van onze topsport acroteams in actie op de Internationale Acro Cup in Boedapest (HUN).

Ons land is sinds dit seizoen twee senioren trio's rijker. Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) & Yana Vastavel (Ambitious Pro Gymnastics) en Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) maakten namelijk de overstap van juniores naar seniores.

Hun eerste wedstrijd in deze nieuwe leeftijdscategorie vond dit weekend plaats in Boedapest (HUN). Op zaterdag 29/9 turnden beide trio's zowel hun tempo- als balansoefening tijdens de kwalificaties. Bo, Lise en Yana verzamelden een totaalscore van 56,140 punten. Het trio Charlotte, Talia en Britt deed nog iets beter en verzamelde 56,480 punten.

We zagen dan ook beide teams terug tijdens de finale op zondag 30/9. Hierin werd de combined oefening geturnd en starten de scores vanaf nul. Met zowel een knappe artistieke als technische score eindigde het trio van Charlotte, Talia en Britt op de 1ste plaats. Bo, Yana en Lise gaan naar huis met het brons.


15.04 - BRONS voor België op wereldkampioenschap

Van 13-15 April vond in Antwerpen het wereldkampioenschap Acro plaats. Hét moment voor onze Acro toppers om te bewijzen wat ze in hun mars hadden.

Op zaterdag turnden Kilian Goffaux en Robin Casse hun finale. Het eerste balansdeel verliep vlekkeloos maar bij het volgende deel liep het fout. Bij een pak-salto verloren de jongens de controle en ging het mis. Dit gaf hen nog een score van 26,710 en een 8ste plaats.

Op zondag was het de beurt aan Gemengd paar Marte Snoeck en Bram Röttger en Heren vier Jonas Anthoon, Hannes Garre, Bram Geusens en Noam raj Patel. Marte en Bram kwamen als laatste team in actie. Spannend tot de laatste moment, hun oefening ging erg vlot en dat leverden hen heel wat meer punten op dan in de kwalificatie. Ze kregen maar liefst 29,180 punten en eindigen zo op de 3de plaats! Het Belgisch duo kaapte hiermee de bronzen medaille weg!!

Na een fantastische eerste medaille voor België, kwamen onze Belgische heren meteen aan de beurt. Het publiek zette zich ook meteen achter de jongens. Ze startten ijzersterk en zodra de eerste druk eraf was, performden de jongens zich complexloos doorheen het nummer. Jonas Anthoon, Hannes Garre, Bram Geusens en Noam raj Patel bezorgen ons belgenlandje een knappe vijfde plaats in een ijzersterke finale met een score van 29.040 punten.