WK Stuttgart - Nina Derwael wordt 5de in allroundfinale

  ‐  Donderdag 10 oktober 2019

Na de teamfinales staan vanaf vandaag, 10 oktober, de allroundfinales op het programma op het WK Turnen. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) verdedigt de Belgische driekleur.

Op het WK Turnen kwam Nina Derwael (TK Sta Paraat-PHH Hasselt) vandaag in actie in de allroundfinale. Ze turnt een ijzersterke wedstrijd en met een totaalscore van 56,033 punten wordt ze knap 5de. Tijdens de kwalificaties behaalde ze een totaalscore van 55,441 punten, hiermee ging zij als 8ste naar de allroundfinale. Hier komen de 24 beste turnsters (maximum 2 per land) overheen de 4 toestellen opnieuw in actie. Vooral op balk en sprong kon Nina nog enkele tienden winnen in deze finale.

  1. Simone Biles (USA) - 58,999 punten
  2. Xijing Tang (CHN) - 56,899 punten
  3. Angelina Melnikova (RUS) - 56,399 punten

Verslag wedstrijd

Damesbrug (Kwalificatie: 15,141 punten - Finale: 15,200 punten)

Nina start haar finale aan de damesbrug, het toestel waar ze wereldkampioen werd in 2018. Nina heeft een korte oefening waarbij de elementen door verbindingen vlot op elkaar gevolgd worden, hierdoor wordt het aantal bestraffingen beperkt. Ze start haar oefening met een prima kip handstand Nabieva gevolgd door haar eigen element, de Derwael-Fenton. Ook de volgende elementen gaan prima, met een klein hupje in landing scoort ze 15,200 punten aan dit eerste toestel. Hiermee moet ze enkel de Amerikaanse Simone Biles laten voorgaan.


Balk (Kwalificatie: 13,200 punten - Finale: 13,766 punten)

Als tweede toestel zien we Nina aan het werk op de balk, mentaal het zwaarste toestel. Nina turnt met haar drievoudige pirouette de hoogste waarde van pirouettes op de balk. Ook de acrobatische elementen voert ze prima uit. Ze overtreft haar score uit de kwalificaties, 13,766 punten. De Amerikaanse Sunisae Lee en de Franse Melanie De Jesus Dos Santos komen ten val aan dit toestel. Zij werden tijdens de kwalificaties nog respectievelijk 2de en 3de. Halfweg de wedstrijd staat Nina op een voorlopige 2de plaats. Simone Biles staat aan de leiding.

Grond (Kwalificatie: 13,600 punten - Finale: 13,500 punten)

Aan grond speelt het artistieke vlak een belangrijk aspect. De iets mindere moeilijkheid in haar acrobatische reeksen compenseert Nina Derwael met haar artistieke kwaliteiten. Met een prima uitvoering van de triple en dubbele wolfpiroutte pakt ze belangrijke punten. Ook de acrobatische reeksen gaan goed, 13,500 punten aan dit toestel. Met een totaalscore van 42,433 punten een voorlopige 3de plaats.

Sprong (Kwalificatie: 13,200 punten - Finale: 13,600 punten)

Als laatste toestel gaan we naar sprong. Met een yurchenko volledige schroef turnt Nina iets minder moeilijkheid aan dit toestel. Een cleane uitvoering en mooie landing brengt haar totaalscore op 56,033 punten. Hiermee sluit ze deze WK-finale af met een knappe 5de plaats.


Mis niets van Team BELGYM