Foto: Christian Degroote


Topsporters Acro zetten punt achter topsportcarrière

Delphine Gosseye   ‐  Maandag 8 juni 2020

De topsportschool in Gent staat reeds jaren garant voor gymnastiek op hoog niveau, zo ook in de discipline Acro. Binnen deze discipline besloten 5 gymnasten hun topsportcarrière te beëindigen.

Charlotte Van Royen (Sportac Deinze), Talia De Troyer (Sportac Deinze) & Britt Vanderdonckt (Wild Gym) vormen sinds 2018 een meisjes drie aan de Gentse topsportschool. Tijdens de European Games (juni 2019) wierpen ze hoge ogen in Wit-Rusland. Goud op tempo en combined en zilver op balans bracht de medaillestand van Team Belgium op 6 medailles. Voor onze meisjes een fantastische ervaring en hoogtepunt uit hun carrière. Later dat jaar waren ze goed voor triple goud op het Europees kampioenschap in Holon, Israël. Charlotte, Talia en Britt beslisten samen om te stoppen als trio. Charlotte traint momenteel opnieuw mee in de club, Britt trekt de zaal in als trainster en Talia focust haar momenteel op haar werk.


Ook Hannes Garré (Sportac Deinze) en Jonas Anthoon (TK Werchter) besloten de turnzaal als gymnast vaarwel te zeggen. Sinds 2017 vormden zij samen met Noam Patel (STB Gymnastics Berchem) en Bram Geussens (Sportiva Sint-Gillis-Waas) een heren vier. In 2018 nam Robin Casse (VGL Niel) de plaats van Bram Geussens in en gingen de jongens samen verder. Samen met Noam en Robin schreven ze op het afgelopen EK in Holon geschiedenis voor België met de de titel vice-Europees kampioen Balans. Met hun combined-oefening waren ze nog goed voor brons. Eerder dat jaar behaalden ze nog zilver (Maia) en brons (Puurs) tijdens de twee World Cups. Hannes en Jonas gaan verder aan de slag als trainer binnen onze sport.


“Beide formaties werkten naar het WK toe dat in mei op de planning stond. Hierna zouden we bekijken hoe de toekomstplannen eruit zien. Gezien er door het Coronavirus geen competities meer op het programma staan in 2020, werd nu reeds de beslissing genomen om te stoppen met topsport ”, vertelt headcoach Sergey Tretjakov. “Talia, Britt, Jonas en Hannes combineren de trainingen aan de topsportschool met hogere studies of zijn reeds aan het werk, dat is geen makkelijke combinatie.”

Noam Patel (STB Gymnastics Berchem en Robin Casse (VGL Niel) blijven inmiddels verder trainen aan de Gentse topsportschool. “Naar mate de situatie inzake het Coronavirus gunstig evolueert zullen de jongens trachten verder te gaan als een mannen paar. Contactsporten, dus trainingen in team, zijn op dit moment nog niet mogelijk, de gymnasten focussen momenteel op kracht en conditie”, vervoegt Sergey Tretjakov.

Begin maart besliste Yana Vanstavel (Ambitious Pro Gymnastics) reeds een punt te zetten achter haar topsportcarrière. Voormalige topsportgymnaste Kim Bergmans vervoegt Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) en Bo Hollebosch (Sportiva Sint-Gillis-Waas) in dit nieuw senioren meisjes drie.

“Het wordt afwachten hoe alles zal evolueren, maar voor onze sport is deze situatie bijna onhoudbaar. We hopen binnenkort opnieuw te kunnen starten met het trainen in de verschillende teams, zodat we onze gymnasten en topsportwerking opnieuw perspectief kunnen bieden” besluit Sergey Tretjakov.

Bedankt Charlotte, Talia, Britt, Hannes en Jonas, we hebben genoten van jullie vele mooie turnjaren! Dank ook aan haar trainers en volledige omkadering, het medisch team, het internaat, Sport Vlaanderen, het BOIC, ... voor het vertrouwen en de steun! We wensen jullie veel succes met de toekomstige uitdagingen!

Mis niets van Team BELGYM