WK Turnen - Wat je moet weten over allroundfinale van Nina Derwael

Delphine Gosseye   ‐  Donderdag 10 okt 2019

Vandaag, 10 oktober, turnt Nina Derwael haar allroundfinale op het WK Turnen. Wat mogen we verwachten van deze finale en waar moeten we op letten?

Tijdens de kwalificaties plaatste Nina Derwael zich als 8ste voor de allroundfinale. Op het afgelopen WK in Doha (2018) werd ze tijdens de finale knap 4de. Waar kan ze nog groeien en mogelijks enkele tienden winnen? Wij vroegen het aan coach Marjorie Heuls en topsportcoördinator Valerie Van Cauwenberghe.

Damesbrug (Kwalificatie: 15,141 punten)

Aan dit toestel is Nina de beste van de wereld. Haar startwaarde kunnen we nog opkrikken met 2 tienden, maar voor dit WK kiezen we voor zekerheid, vertelt coach Marjorie Heuls. Nina heeft een heel korte oefening waarbij de elementen door verbindingen op elkaar gevolgd worden waardoor je zo weinig mogelijk bestraffing kan krijgen. Waar moet je op letten tijdens haar oefening?

  • Vluchtelement met gestrekte armen vangen
  • Afsprong boven de legger draaien
  • Benen gesloten & stick landing bij de afsprong


Balk (Kwalificatie: 13,200 punten)

Mentaal is dit het zwaarste toestel. Nina turnt met haar drievoudige pirouette de hoogste waarde van pirouettes op de balk, er worden heel veel fouten gemaakt bij deze elementen, vertelt Valerie Van Cauwenberghe. Volgens coach Marjorie Heuls moet de moeilijkheidsgraad aan dit toestel nog omhoog, een verbinding van de acrobatische elementen na haar opsprong zou haar meteen twee extra tienden bezorgen. Waar moet je op letten tijdens haar oefening?

  • Oefening afwerken binnen 1min30
  • Minimum één voorwaartse/zijwaartse en één achterwaartse salto uitvoeren
  • Verplicht minimaal 1 pirouette maken


Grond (Kwalificatie: 13,600 punten)

Op artistiek vlak hoort Nina bij de beteren, qua acrobatie moet ze nog vooruitgang boeken. De iets mindere moeilijkheid compenseert Nina met haar artistieke kwaliteiten, zegt Marjorie Heuls. Jurylid Valerie Van Cauwenbergh, die tijdens de teamfinale dit toestel jureerde, benadrukt de belangrijkheid van het artistieke gegeven. Het is belangrijk dat je als gymnast het publiek en de jury meekrijgt in het verhaal van je oefening, Nina kan dat. Waar moet je op letten tijdens haar oefening?


Sprong (Kwalificatie: 13,200 punten)

Op korte termijn werken we aan de moeilijkheid op dit toestel, het is de bedoeling dat Nina net zoals teamgenote Jade Vansteenkiste een halve schroef meer draait, zegt Marjorie Heuls. Ze doet dit al op training, maar nog niet stabiel genoeg om tijdens dit WK te turnen. Wat zo belangrijk is aan dit toestel volgens jurylid Valerie Van Cauwenberghe?

  1. Sprong dient zo hoog mogelijk uitgevoerd te worden
  2. Benen gesloten gedurende het volledige element
  3. Stick-landing op de witte middenlijn na de sprong

Mis niets van Team BELGYM