Gymfed en Vlaanderen willen WK 2023 binnenhalen

Delphine Gosseye   ‐  Vrijdag 14 dec 2018

Gymfed slaat samen met de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen de handen in elkaar om in 2023 het WK opnieuw naar Vlaanderen te halen. Deze pre-Olympische editie biedt Vlaamse topgymnasten een unieke kans om zich voor eigen publiek als laatste stap in het selectietraject te plaatsen voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek (toestelturnen) vindt elk jaar in oktober of november, uitgezonderd in een Olympisch jaar, in een andere gaststad plaats. Het WK is na de Olympische Spelen de belangrijkste en grootste gymnastiekcompetitie ter wereld met de beste seniorgymnasten bij de dames en de heren. Ongeveer 500 atleten uit meer dan 80 landen nemen het tegen elkaar op, bij de dames aan vier toestellen (sprong, damesbrug, balk en grond) en bij de heren aan zes toestellen (grond, paard met bogen, ringen, sprong, herenbrug en rekstok).

Overweldigend succes in Doha

“Na het overweldigende succes op het laatste WK in Doha met als hoogtepunt een wereldtitel voor Nina Derwael op de damesbrug en een knappe vierde plaats zowel Allround als op de balk, willen we het WK terug naar Vlaanderen halen”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. “Gymnastiek is met bijna 130.000 leden een heel populaire sport in Vlaanderen waarin we het op topsportvlak momenteel zeer goed doen. Dan moet je samen met een sterke federatie in staat zijn om de hoogste competitie ter wereld aan te trekken en onze Vlaamse atleten de kans te geven te schitteren voor thuispubliek.”


Back to Antwerp

We kiezen ervoor om, net zoals bij het vorige WK, opnieuw naar Antwerpen te trekken. "Naast de wedstrijdaccommodatie met minimum 6000 publiekszitplaatsen heb je een opwarmingshal nodig, tal van organisatieruimten en kwaliteitsvolle faciliteiten voor de pers en de genodigden. Dit is organisatorisch en financieel voor ons als federatie enkel haalbaar in het Sportpaleis in combinatie met de Lotto Arena”, zegt algemeen manager Lode Grossen. “Dit is een accommodatie die we bovendien zeer goed kennen door ons jaarlijks Gymgala en de organisatie van topevenementen waaronder het WK Acrobatische gymnastiek dit jaar en het laatste WK Artistieke Gymnastiek in 2013.”

Stad Antwerpen

Ook de stad Antwerpen zelf wil hier graag opnieuw zijn schouders onder zetten. Schepen voor sport Ludo Van Campenhout: “Er is een waardevolle gymnastiektraditie in Antwerpen met in 1903 het eerste officiële Wereldkampioenschap, de Olympische Spelen van 1920 en sterk georganiseerde clubs met uitgebreide ledenaantallen. Na de fantastische ervaring van het WK in 2013 willen we heel graag ons steentje bijdragen om deze pre-Olympische editie naar onze stad en regio te halen, waar er naast de individuele ook de teamcompetities te zien zullen zijn.”


Begin mei beslist de Internationale Gymnastiekfederatie of Vlaanderen het WK toegewezen krijgt of niet.

Mis niets van Team BELGYM