Nieuws

24.03 - Goud voor Axelle Klinckaert & Brons voor Nina Derwael in Doha

Na de gouden medaille van Nina Derwael aan de Damesbrug op finaledag 1, stonden vandaag de overige vijf Toestelfinales op de planning. Nina Derwael kwam in actie aan balk, Rune Hermans en Axelle Klinckaert aan grond en Noah Kuavita aan het rek.

Na haar gouden medaille aan de Damesbrug gisteren, was Nina vastberaden om ook aan balk vandaag haar uiterste best te doen! En of ze dat deed, met 13.400 punten mag ze opnieuw plaatsnemen op het podium! Ze ontvangt voor balk de bronzen medaille! Het goud en zilver gaan naar de meisjes van Frankrijk. Wat een prestatie van de bijna 18-jarige topper!

Axelle kwam in actie aan grond. De gouden medaille van Nina gisteren aan de Damesbrug werkte duidelijk aanstekelijk want ook Axelle knalt in Doha 13.333 punten en goed voor GOUD! Axelle deelt de eerste plaats samen met Italië en Korea. Teammate Rune toonde ook op haar beurt een goede oefening. Met 13.133 punten eindigt ze op de 5de plaats.


23.03 - Goud voor Nina Derwael in Doha!

Van 21 tot 24 maart stond in Doha (QAT) de World Cup Toestelturnen op de planning. De gymnasten van Team BELGYM verzamelden een record van maar liefst 7 toestelfinales!

Deelnemende gymnasten aan deze World Cup zijn: Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Rune Hermans (Gym Haacht), en Axelle Klinckaert (GymMax) bij de meisjes en Dennis Goossens (TK kerels Waasmunster), Noah Kuavita (Silok Deurne) en de Waalse Takumi Onoshima bij de jongens.

Vandaag, 23/3 stonden de eerste toestelfinales op de planning. Nina Derwael & Rune Hermans (Damesbrug) en Dennis Goossens (Ringen) wisten zich hiervoor op 21/3 maart te selecteren.

Na haar gouden medaille op de World Cup in Parijs in 2017 doet Nina Derwael er nog een gouden medaille bij op deze World Cup. Met een totaalscore van 15.300 punten mag ze opnieuw plaats nemen op het hoogste schavotje. Teammate Rune Hermans verzamelt 13.833 punten en eindigt hiermee op een zeer knappe 4de plaats.

Onze ringenspecialist Dennis Goossens is duidelijk terug van weggeweest. Hij wist zijn mannetje te staan tijdens de finale vandaag en behaalt 14.133 punten. Goed voor een 7de plaats.


17.03 - Goud voor Team BELGYM op Team Challenge Stuttgart

In Stuttgart (GER) ging op 16 en 17 maart de Team Challenge competitie door. Het meisjesteam, bestaande uit Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Rune Hermans (Gym Haacht), Axelle Klinckaert (GymMAX), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux)en Senna Deriks (Gymgroep A.S.) turnde zich tijdens de kwalificatie als 1ste naar de finale. Na een zeer sterke kwalificatie turnden ze een totaalscore van 157.500 punten bijeen. De Japanse en Duitse meisjes volgden hen op.

Op 17 maart stond de finale op de agenda. De prima vloeroefening van Axelle (12.833 punten), de mooie balkoefening van de meisjes en de klasse oefening van Nina aan de Brug met monsterscore van 15.033 punten vielen in de smaak van de jury. Met een totaalscore van 156.463 punten winnen de meisjes uiteindelijk met een mooie voorsprong de competitie. De Zwitserse meisjes volgen met 153.129 punten en Japan vervolledigt het podium met 151.663 punten.


21.12 - Laura Waem zet punt achter turncarrière

Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas) zet na 11 jaar in de topsportstructuur definitief een punt achter haar carrière. Laura was een vaste waarde in het Belgische meisjesteam en geliefd bij vele turnliefhebbers door haar prachtige uitstraling.

In 2012 maakt ze als junior deel uit van het Belgische meisjesteam. Ze worden op het EK in Brussel 12de! Een goede start van wat een mooie carrière belooft te worden.

Op haar eerste grote wedstrijd als senior in 2013 in Montréal (Gymnix), behaalt ze onmiddellijk 2 toestelfinales (balk en brug) en eindigt ze op de 12de plaats allround. In datzelfde jaar gaat ook het wereldkampioenschap door hier in eigen land (Antwerpen). Laura turnt een knappe wedstrijd en eindigt in de allroundfinale op de 21ste plaats!

Op het Europees kampioenschap in 2014 in Sofia (BUL) behaalt ze met het team de 7de plaats. Ook individueel weet ze te knallen en eindigt ze op de 7de plaats allround. In 2014 start Laura samen met haar teamgenoten aan de Olympische droom. Ze versterkt het team op het WK 2014 in Nanning waar ze een historische 11de plaats behalen, een eerste stap richting de Olympische teamselectie!

Het team vervolgt hun Olympische pad later in 2015. Tijdens het WK in Glasgow halen ze opnieuw de 11de plaats én een ticket voor het Test Event. Laura draagt haar steentje bij en is meer dan tevreden over deze teamprestatie.

In 2016 turnt het Belgische meisjesteam zich in de kijker op de Gymnix in Montréal en op de Interland in Moeskroen. De meisjes eindigen op beide wedstrijden op de 1ste plaats!

Later dat jaar turnt Laura samen met de meisjes Team BELGYM op het Test Event in Rio. Daar strijden ze voor de laatste vier teamtickets voor de Olympische Spelen. Met een bronzen medaille halen ze de buit binnen! Voor het eerst sinds 1948 gaat er een Belgisch meisjesteam naar de Spelen! De vreugde is groot bij de meisjes! Laura treedt ook nog aan tijdens de brugfinale. Daar behaalt ze de 8ste plaats.

Twee maand later staat Laura opnieuw op de wedstrijdvloer. Ditmaal op het Nederlands kampioenschap (NK). Ze pakt er de gouden medaille aan de Damesbrug en eindigt als 7de in de finale aan balk! Hiermee toont ze dat haar plekje in het Olympisch team zeker verdient. Op de Olympische Spelen in Rio (BRA) eindigt ze met het team uiteindelijk op de 12de plaats! Wat een ervaring, een kleine meisjesdroom die werkelijkheid wordt!

Tijdens de voorbereidingen van deze Olympische Spelen werd Laura ook gevolgd door een filmploeg van het programma 'Afspraak in Rio'. Hierdoor werd ze het gezicht van de Olympische ploeg en leerde het grote publiek Laura kennen als een zeer gedreven gymnast die 100% voor haar Olympische droom gaat. Tijdens de 'Catwalk to Rio' toonde ze trots de Belgische outfit voor de Olympische Spelen.

In 2017 blesseert Laura zich jammergenoeg aan haar achillespees en beslist om het turnen definitief vaarwel te zeggen. Laura focust zich nu volop op haar studies in de farmaceutische wetenschappen.


01.12 - Nina Derwael wint Vlaase reus

Vrijdagavond 1 december nam Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) De Vlaamse Reus in ontvangst. De prijs, uitgereikt door de Vlaamse sportjournalisten aan een Vlaamse sporter overkoepelt zowel mannen als vrouwen.

Het was de 26ste keer dat de VBS de Vlaamse Reus uitreikte. Nina won het uiteindelijk van de grote favoriet, wielrenner Greg Van Avermaet en basketspeelster Emma Meesseman. De 17 jarige nam haar prijs met veel trots in ontvangst.

Deze trofee bevestigt nog maar eens dat Nina Derwael in 2017 zichzelf én de sport meer dan eens op de kaart zette. Naast haar titel van Europees kampioene aan de Damesbrug, een gouden medaille op datzelfde toestel op de World Cup in Parijs (FRA) én een historisch plaats allround op het wereldkampioenschap in Montréal (CAN) pakte de Truiense voor eerst in de Belgische geschiedenis een medaille op het wereldkampioenschap aan de Damesbrug.


20.11 - 2 Toestelfinales op Elite Gym Massilia

Tijdens het weekend van 17-19 november kwamen de meisjes Toestelturnen in actie op Elite Gym Massilia in Marseille (FRA). Zaterdag 18/11 zagen we het team van onze Belgische meisjes in actie op de Master competitie. Door hun goede prestaties van vorig jaar mochten ze hier onmiddellijk in aantreden. Senna Deriks (Gymgroep A.S.), Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt), Axelle Klinckaert (GymMax) en junior Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare) verzamelden 51,650 punten in de teamcompetitie en eindigden hiermee op de 6de plaats. Het thuisland Frankrijk won de teamcompetitie gevolgd door Canada en Rusland.

Op zondag 19/11 stond de Top Massilia op de agenda. Tijdens deze toestelfinales zagen we de 6 beste seniores per toestel aan het werk. . Terug-van-weggeweest Axelle werd 6de aan grond en Senna greep net naast een podiumplek met haar mooie oefening aan brug.


7.10 - BRONS voor Nina

Gisteren schreven Rune Hermans (Gym Haacht) en Nina Derwael(TK Sta-Paraat-Hasselt) al Belgische geschiedenis met hun 11de en 8ste plaats in de Allroundfinale! Vandaag doet Nina daar nog een schepje bovenop. Nog nooit eerder kwam een vrouwelijke Belgische gymnast in actie in een Toestelfinale. Donna-Donny Truyens (Blauwput Omnisport) was de enige Belgische gymnast die ooit een Toestelfinale haalde op een wereldkampioenschap (2010, Rotterdam, 7de plaats).

De Damesbrug is het 4de toestel van de dag na Grond (m), Sprong (v) en Paard met bogen (m). Nina komt na de Oekraïense Diana Varinska als 2de gymnast in actie. Ze turnt een prachtige oefening en verzamelt haar beste score ooit 15.033!

Met deze punten pakt Nina de BRONZEN medaille! De Russische Elena Eremina pakt met 15.100 het zilver en de Chinese Yilin Fan wordt Wereldkampioen met een totaalscore van 15.166 punten


6.10 - Nina Derwael & Rune Hermans schrijven geschiedenis

Rune Hermans (Gym Haacht) en Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt) wisten zich tijdens de kwalificaties op dinsdag 3 oktober bij de 24 beste gymnasten te turnen en treden vandaag, vrijdag 6 oktober, aan tijdens de allroundcompetitie. Rune werd tijdens het wereldkampioenschap in Glasgow (2015) 19e en wil vandaag deze prestatie verbeteren. Voor Nina is dit haar eerste deelname aan een WK.

Bij de mannen kroonden we gisteren na 6 jaar een nieuwe wereldkampioen. Maar ook bij de vrouwen doet regerend wereldkampioene Simone Biles (USA) niet mee aan de competitie. Verder kwetsten twee van de grootste favorieten Larisa Iordache (ROU) en Ragan Smith (USA) zich tijdens deze competitie. Het wordt dus afwachten welke gymnast de allroundcompetitie vandaag wint!

Het Olympisch stadium in Montréal geeft om 19.00 uur (01.00 uur Belgische tijd - 7 oktober) het startschot van de competitie. Nina start aan haar lievelingstoestel, de damesbrug, waar ze onmiddellijk een zeer knappe oefening neerzet (14.966 punten) en de eerste positie inneemt! Rune bijt met 13.066 punten de spits af aan grond.

Op het tweede toestel maakt Nina een fout en gaat ze van de balk. Ze haalt 11.633 punten. Rune doet het beter aan sprong en verzamelt 13.300 punten. Ook aan de Damesbrug weet Rune het hoofd koel te houden en verbetert ze haar kwalificatiescore (13.900 punten). Aan Grond zet ook Nina in deze rotatie een goede oefening neer (13.366 punten). Het laatste en alles beslissende toestel is balk voor Rune (12.033 punten ) en sprong voor Nina (13.533 punten).

Nina Derwael verzamelt een totaalscore van 53.498 punten en Rune Hermans 52.299 punten. Met hun 8ste & 11de plaats schrijven de meisjes BELGISCHE GESCHIEDENIS!

Na een strijd van 2 uur in het uitverkochte Olympic Stadion kronen we Hurd Morgan(USA) tot wereldkampioen! Het zilver is voor Black Elsabeth (CAN) en het brons gaat naar Eremina Elena (RUS).


5.10 - 3 Finales voor meisjes Team BELGYM op WK

Rune Hermans (Gym Haacht), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt) turnden op 3 oktober hun kwalificatie op het wereldkampioenschap te Montréal. Onze Belgische trots haalt maar liefst 3 finales binnen!

Update Kwalificatie Dag 2

Gisteren turnden de Belgische meisjes een zeer knappe wedstrijd. Vandaag was het de beurt een subdivisie 3,4 en 5. Naast een heel sterk USA, China, Rusland en Frankrijk zagen we ook enkele nieuwe gymnasten in het deelnemersveld.

Met haar 53.598 verovert Nina Derwael uiteindelijk de 8ste plaats in het allroundklassement! Ook Rune's punten (51.866 - 21ste plaats) zijn voldoende voor een plaatsje in de allroundfinale! (Er mogen maximum 2 gymansten per land door naar de AA-finale) Onze Europese kampioen aan de Damesbrug haalt daarenboven ook nog eens finaleplaats binnen op dit toestel! Dit is een echte primeur voor België. Nooit eerder zagen we een vrouwelijke gymnasten in een Toestelfinale op een WK! Voor Maellyse Brassart stopt het WK-verhaal hier.

TOP 3

 1. Murakami Mai - JPN - 55,933
 2. Smith Ragan - USA - 55,932
 3. Black Elisabeth - CAN - 55,766

(Foto's: Mahtias Hikketik)


4.10 - 'The Derwael'

Afgelopen nacht kwam Nina Derwael in actie tijdens het Wereldkampioenschap Toestelturnen. Na een fantastische oefening aan de damesbrug steekt verwarring de kop op omtrent het nieuwe element dat Nina uitvoerde.

Zoals op elk Wereldkampioenschap kunnen op dit WK in Canada ook nieuwe turnelementen aangevraagd worden. Een element dat voor het eerst correct uitgevoerd wordt door een gymnast(e) op een WK wordt namelijk naar die specifieke gymnast(e) vernoemd. Denk maar aan de Yurchenko en de Chorkina.

De aanvraag voor de "Derwael" werd eerder ingediend door de federatie en het element werd deze nacht foutloos uitgevoerd door de 17-jarige Nina Derwael. Naast Nina voerde echter nog een Brtise gymnaste, Georgia-Mae Fenton, dit element uit. Volgens de FIG-code geldt de volgende regel "No element will be named if there is more than one gymnast who has performed it for the first time". Dit zou dus betekenen dat het element naar geen van beide gymnasten vernoemd zou worden. Op social media gaan echter verschillende verhalen de ronde waaruit er een vermoeden komt dat het element naar beide gymnasten vernoemd zal worden.

Nog even wachten dus of we de "Derwael" en/of "The Fenton" binnenkort terugvinden in de FIG-code.3.10 - Kwalificaties Meisjes WK

D-Day is aangebroken voor Rune Hermans (Gym Haacht), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt). Onze Belgische trots turnt in Subdivies 2 en vangt hun wedstrijd aan om 19 uur (1.00 uur Belgische tijd) aan de Damesbrug.

De meisjes turnen in deze subdivisie tegen sterke gymnasten maar weten vanaf het begin hun mannetje te staan. Met hoge scores aan de Damesbrug is de toon gezet! Nina haalt 14.966 punten en verbreekt hiermee haar persoonlijk record, Rune haalt 13.800 punten en Maellyse 12.533. Het tweede toestel is de balk. Nina neemt een mindere start maar herstelt zich mooi! Goed voor 12.333 punten. Maellyse brengt een goede oefening en verzamelt 12.200 punten. Rune is als laatste aan de beurt en maakt net als Nina een kleine fout. Het levert haar 11.900 punten op.

Ook op grond geven de meisjes de volle 100%. Dit resulteert dan ook in mooie scrores: Maellyse 12.333 punten, Nina 12.733 punten en Rune 12.833 punten. Het laatste toestel is Sprong. De meisjes zetten nog even alles op alles! Nina 13.566 punten, Rune 13.333 punten & Maellyse 13.741 punten. De meisjes mogen tevreden zijn over hun prestaties.

Met een totaalscore van 53.598 punten eindigt Nina Derwael op een voorlopige 3de plaats. Rune Hermans haalt 51.866 punten en een 9de plaats. Maellyse verzamelde een totaalscore van 50.807 punten en neemt de 12e plaats in beslag. Daarbovenop staat Nina op een voorlopige 3de plaats en Rune op een voorlopige 7de plaats aan de Damesbrug! Morgen, woensdag 4 oktober, komen de gymnasten uit subdivisie 3,4 & 5 in actie. Hierna weten we in welke mogelijke finales we onze Belgische meisjes terugzien.

In de (voorlopige) top 3 zien we vandaag alvast enkele verrassende gezichten!

 1. Black Elsabeth (CAN) - 55.766
 2. Eremina Elena (RUS) - 54.999
 3. Nina Derwael (BEL) - 53.598

De 24 beste gymnasten (max 2 per land) mogen aantreden in de allroudfinale die doorgaat op 6 oktober van 18.50 - 21.00 uur (00.50 - 3.00 uur Belgische tijd - 7 oktober). De toestelfinale aan de damesbrug staat op zaterdag 7 oktober 13.00 - 16.30 uur (19.00 - 22.30 uur Belgische tijd) gepland.


01.10 - Reportage Team BELGYM in Montréal


30.09 - Meisjes Team BELGYM werken podiumtraining af in Montréal

Na de podiumtraining van Maxime Gentges kwamen zaterdag 30 september de dames in actie in het Olympisch Stadium in Montréal (CAN) voor hun podiumtraining.

Rune Hermans (Gym Haacht), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt) zijn de drie meisjes die onze Belgische driekleur verdedigen op dit Wereldkampioenschap. Tijdens de podiumtraining krijgen de gymnasten de kans hun oefening te turnen in de wedstrijdhal.

De podiumtraining liep vlot. De meisjes waren alvast enthousiast over de toestellen en de grote arena. Ze kunnen vol vertrouwen aan hun wedstrijd beginnen dinsdag!29.09 - TEAM BELGYM @ WORLD CHAMPIONSHIPS Montréal

Van 2 tot 8 oktober staat in Montréal het Wereldkampioenschap Toestelturnen op het programma. De Belgische delegatie bestaande uit Rune Hermans (Gym Haacht), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux), Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt) en Maxime Gentgestrekt met grote ambities naar Canada. Een overzicht van het programma ter plaatse is hieronder terug te vinden.

Live scoring tijdens event


19.09 - Nina Derwael trots, maar realistisch na nieuwe gouden medaille


18.09 - Persbabbel wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek

Op zaterdag 18 september vond in het Huis van de Sport te Gent een persbabbel plaats met de gymnasten die begin oktober naar het wereldkampioenschap in Montreal gaan. Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Rune Hermans (Gym Haacht) en Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) beantwoorden onder leiding van headcoach Yves Kieffer de vragen van de pers. Maxime Gentges (FfG) kon er om privé redenen niet bijzin.


17.09 - GOUD voor Nina Derwael aan Damesbrug op World Cup in Parijs

Tijdens het weekend van 16 en 17 september vond in Parijs de laatste World Cup Toestelturnen van het jaar plaats. Drie jongens en twee meisjes van Team Belgym zakten af naar Frankrijk met grote ambities.

Naar aanleiding van de wereldkampioenschap dat doorgaat in Montreal (CAN) begin oktober verzamelde de wereldtop Toestelturnen voor een laatste voorbereidingswedstrijd in Parijs. Ook voor Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Rune Hermans (Gym Haacht) was dit de laatste competitie voor het WK.


De meisjes deden en goed tijdens de kwalificaties en wisten maar liefst 4 finales binnen te halen! Ook tijdens de finales geven Rune Hermans en Nina Derwael het beste van zichzelf. Met een monsterscore en tevens een persoonlijk record van 14.900 punten haalt Nina het goud binnen aan de Damesbrug. Het zilver was voor de Franse Mélanie De Jesus Dos Santos (14.100) en het brons ging naar Daria Varinska (14.050) uit Ukraine.

Naast dat fantastische goud haalt ze nog een 6de plaats in de finale aan balk met 12.800 punten! Rune Hermans wordt 8ste aan brug (12.150 punten) en 5de in de grondfinale met 13.100 punten! Het is duidelijk dat deze toppers klaar zijn voor het wereldkampioenschap


11.09 - Meisjes Team BELGYM turnen voorbereidingswedstrijd in Nederland

Naar aanleiding van het wereldkampioenschap in Montreal (CAN) eind september turnden de meisjes van Team BELGYM zaterdag 9 september een voorbereidingswedstrijd in Duiven (NED).

De competitie, die plaatsvond in het sportcentrum Triominos van sv Thuve, was volledig uitverkocht. Naast onze Belgische en de Nederlands meisjes zagen we ook gymnasten uit Egypte, Engeland, Israël en Spanje aan het werk.

Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Rune Hermans (Gym Haacht) en Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) kwamen op zaterdag 9 september in actie tijdens de allroundcompetitie. Nina en Rune turnden aan twee toestellen: Brug & Balk (Nina brug 14.8 & balk 12.9, Rune brug 12.9 & balk 13.1). Maellyse viel helaas uit na een kwetsuur tijdens de training 's morgens.

Voor de Nederlandse meisjes stond er nog meer op het spel. Zij turnden namelijk ook hun kwalificatie voor het WK. Het waren uiteindelijk Olympisch kampioen aan de balk Sanne Wevers, haar tweelingzus Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman die de selectie haalden. Deze meisjes zien we dus terug op het wereldkampioenschap in Montreal.


04.09 - WK Selectie bekend!

Van 2 tot 8 oktober zijn alle ogen van de fans Toestelturnen meisjes en jongens gericht op Canada. Daar gaat de 47ste editie van het Wereldkampioenschap Artistieke gymnastiek door. Maandag 4 september, werd de Belgische selectie bekend gemaakt.

Selectie meisjes

Rune Hermans (Gym Haacht), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Nina Derwael (TK Sta-Paraat-Hasselt) zijn de drie meisjes die eind september onze Belgische driekleur zullen verdedigen op dit Wereldkampioenschap. Voor Rune Hermans de eerste grote internationale competitie na haar deelname aan de Spelen 2016 en haar titel op de FIT-Challenge 2017. Maellyse Brassart maakt, na haar mooie tweede plaats op de FIT-Challenge 2017, haar debuut als senior op deze grote competitie. Ook onze Europees kampioene aan de damesbrug, Nina Derwael, is momenteel in volle voorbereiding om tijdens dit WK opnieuw het beste van zichzelf te geven.


30.06 - Nina Derwael ontwikkelt haar eigen lijn gymnastiekmateriaal

Na het succes van haar eigen ontworpen turnpak kondigt Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) een samenwerking met Janssen-Fritsen aan: ze brengt haar eigen lijn gymnastiekmateriaal op de markt!

Europees kampioen aan de Damesbrug Nina Derwael lost (opnieuw) een toch wel héél tof nieuwtje! Na het Nina-turnpak is het nu tijd voor haar eigen lijn gymnastiekmateriaal!

Samen met Janssen-Fritsen is ze momenteel volop bezig met de ontwikkelling hiervan. De toestellen zullen aan het begin van het nieuwe turnseizoen worden voorgesteld en krijgen stuk voor stuk een eigen "Nina-touch"!

De toestellen zijn geschikt voor thuisgebruik en zorgen er dus voor dat je niet enkel in de turnzaal je favoriete sport kan beoefenen maar ook thuis! Welke toestellen het precies zullen zijn, houdt Nina nog even geheim tot bij de start van het nieuwe gymjaar!


12.06 - België kaapt brons weg in finale Internationale Team Challenge in Gent


12.06 - Rune Hermans pakt goud op FIT-Challenge


29.05 - Rune Hermans, Belgisch kampioene 2017

Het Belgisch kampioenschap Toestelturnen sloot tijdens het weekend van 27 en 28 mei het wedstrijdseizoen in Wallonië af.

De meisjes van het Delhaize TOP-Team: Maellyse Brassart (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Rune Hermans (Gym Haacht), Julie Meyers ( TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) en Axelle Klinckaert (GymMax) kwamen voor het eerst dit seizoen aan de aftrap van een wedstrijd. Het werd dus afwachten wat de scores gingen geven.

Rune Hermans werd uiteindelijk de nieuwe Belgische kampioene Toestelturnen meisjes met 52.400 punten. Maellyse Brassart (51.050) kaapte het zilver weg en Julie Meyers (47.150) vervolledigde het podium.


25.04 - Van Gils en Gasten

Op maandag 24 april kwamen Nina en Julie om iets na half 8 aan op Zaventem. "Stand up for the champions" galmde door de gangen van de luchthaven. De familie en supporters van de meisjes stonden op post om hen op te wachten. Naast de trouwe fans was ook de pers aanwezig. Zo deed Nina een interview voor vrt (Het laatavondjournaal) en vtm.

Na de vele foto's en afscheid te nemen van alle fans en familie reed Nina rechstreeks door naar de vrt-studio's. Daar was ze namelijk te gast bij van Gils en Gasten. Het werd een super leuke avond voor de kersverse Europese kampioen aan de Damesbrug.

Herbekijk hier de aflevering.


24.04 - Golden Nina haalt voorpagina!

Nina's uitzonderlijke prestatie op het Europees kampioenschap passeerde niet onopgemerkt. Verschillende kranten pikten het fantastische nieuws op!

> Nina gehuldigd in Sint-Truiden -TV Limburg

> Huldiging Nina Derwael - Limburgnieuws.be

> Rencontre avec Nina Derwael, médaillée d'or aux championnats d'Europe de gymnastique - rtl.be

> Turnclub Sta Paraat trots op "hun" Nina Derwael - tv / Nieuwsblad / HBVL

> Goud voor Nina Derwael - Knack

> Van Meensel: "Derwael wordt vergeleken met grote madam Chorkina - Sporza

> Papa Derwael "Nina wilde op haar 4 jaar al naar de Spelen" - Sporza

> Derwael médaillée d'or aux barres asymétriques à l'Euro - rtbf.be

> Nina Derwael schrebit belgische Turngeschichte - Grenzecho

> Nina Derwael feestelijk ontvangen op de luchthaven: "Oma heeft speciaal voor haar een rijbewijs gehaald" - HBVL

> Historische gouden medaille voor Nina Derwael: "Mijn gsm is ontploft van de felicitaties!" - tvl.be

> Nina Derwael, une gymnaste en or: "Il n'y a pas de sacrifice" - dh.be

> Het Franse geheim achter de Belgische turnweelde - De Standaard

> Goud voor Derwael op brug met ongelijke leggers: "Het is fantastisch, hopelijk is de trein nu vertrokken" - De Morgen

> "Het dringt nu pas allemaal door" - Studio Brussel

> Nina Derwael pakt goud op EK turnen - vtm

> Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers - De Standaard

> Goud voor Derwael op brug met ongelijke leggers: "Het is Fantastisch, hopelijk is de trein nu vertrokken" - HLN

> Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers - Nieuwsblad

> Het volledige EK in Sporza

> Nina Derwael is Europees kampioen! - Karrewiet

> Historische gouden medaille voor Nina Derwael op EK turnen - tvl.be

> Nina Derwael eindigt op zevende plaats in allroundfinale op EK turnen - metro

> Nina Derwael schrijf Belgische turngeschiedenis - De Standaard

> Nina Derwael is eerste Belgische Europees turnkampioene ooit: "Dit goud doet dromen van Tokio 2020" - Nieuwsblad

> Eerste Belgische turngoud ooit - De Morgen

> Truiense kroont zich als eerste Belg tot Europees Kampioen turnen - HBVL

> Nina Derwael décroche l'or à l'Euro de gymnastique - 7sur7

> Historisch turngoud voor België - De Stentor

> Nina Derwael toont haar medaille: "Wist dat het mogelijk was" - HBVL

> Derwael met topscore naar finale op brug - De Morgen

> Nina Derwael schrijft turngeschiedenis - De Tijd

> Nina Derwael eindigt zevende in allrounfinale EK - Sport.be

> Nina Derwael plaatst zich fraai voor allround- en brugfinale op EK turnen - De Standaard

> Nina Derwael plaatst zich fraai voor allround- en brugfinale op EK turnen - Het Nieuwsblad

> VIDEO: Nina Derwael bezorgt ons land een eerste gouden medaille ooit op EK gymnastiek - Sport-Planet

> Historisch turngoud voor België - ad.nl

> Nina Derwael, 17 ans dont 15 de gym - Le Soir


22.04 - Nina Derwael pakt als eerste Belg ooit GOUD in brugfinale op EK!

Zaterdag 22 april, de start van de toestelfinales op het Europees kampioenschap in Roemenië. In deze finales zien we per toestel de 8 beste gymnasten uit de kwalificaties terug. Naast de drie allroundfinales wist het Delhaize TOP-team zich eveneens te kwalificeren voor één toestelfinale. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt), die 7de werd in de allroundfinale, behaalde in de kwalificatie een score van 14,566 aan de damesbrug, goed voor een gedeelde eerste plaats met de Duitse Elisabeth Seitz.

In de toestelfinale wordt de volgorde van de gymnasten bepaald door lottrekking. Nina kwam in actie als 7de gymnast en turnde in de finale dezelfde oefening als in de kwalificatie. Met een totaalscore 14,633 pakt Nina GOUD in deze hoogstaande finale!

Nina Derwael is de eerste gymnast die een GOUDEN medaille weet te behalen op een Europees kampioenschap. In 2005 behaalde Aagje Vanwalleghem brons op sprong.21.04 - 7de plaats voor Nina Derwael in allroundfinale

Na de jongens was het de beurt aan Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) in de allroundfinale in Cluj-Napoca! Ze kon haar op donderdag 20 april als 13e kwalificeren voor deze finale.

Nina start de finale met een goede oefening aan balk. Het levert haar een mooie score van 12.733 punten en een voorlopige 16e plaats op! Ook op de volgende twee toestellen: Grond (12,966) en Sprong (13,533) verbetert Nina haar kwalificatiescore. Na de drie toestellen staat Nina voorlopig op een 11e plaats.

Op het laatste en tevens haar lievelingstoestel, de Damesbrug, zijn alle ogen op haar gericht. Ze turnt een goede oefening met enkele schoonheidsfoutjes en behaalt 13,600 punten.

Nina sluit haar EK af met een totaalscore van 52,832, goed voor een 7de plaats!

Het podium ziet er als volgt uit:

 1. Elissa Downie (GBR)
 2. Kovacs Zsofia (HUN)
 3. Melanie De Jesus Dos Santos (HUN)

We zien Nina morgen (22 april) terug in de finale aan haar lievelingstoestel: de Damesbrug omstreeks 12.30-15.40 uur.


20.04 - Allroundfinale en finale brug voor Nina Derwael op EK

Na onze jongens was het vandaag de beurt aan de meisjes van het Delhaize TOP-team. Nina Derwael & Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) kwamen in actie in de derde subdivisie. De meisjes startten hun wedstrijd aan grond. Voor Julie gaat het iets minder aan de laatste twee toestellen, damesbrug en balk. Ze eindigt met een totaal van 45.732 punten.

Nina turnt een stabiele wedstrijd met als uitblinker haar oefening aan de damesbrug. Ze kwalificeert zich als 1ste aan dit toestel met een score van 14,566 voor de toestelfinale op zaterdag 22 april.

Beide gymnasten namen allround deel in deze competitie. Met een totaalscore van 52.465 punten kwalificeert Nina Derwael zich als 13e voor de allroundfinale op vrijdag 21 april. Een zeer knappe prestatie Nina!

20.04 - Kwalificaties meisjes: 15.00-17.00 uur (sub3)

18.04 - EK Toestelturnen: goede podiumtraining achter de rug

Na de jongens was het vandaag de beurt aan onze meisjes van het Delhaize TOP-team. Nina Derwael & Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) mochten in de 3de subdivisie de wedstrijdhal verkennen. Beide meisjes turnen aan alle 4 de toestellen en nemen dus deel in de allroundcompetitie. Voor beide gymnasten ging de podiumtraining goed. De meisjes maakten een goede indruk. Bij de verschillende landen zagen we een aantal sterke gymnasten. Een aantal jonge senioren aangevuld met enkele bekende namen. Nina liet alvast sterk werk zien met haar oefening aan de damesbrug!

Onze meisjes hun wedstrijd staat donderdag 20 april op het programma.


16.04 - Sporza op bezoek bij Nina Derwael

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) vertoeft momenteel samen met het Delhaize TOP-Team in Cluj-Napoca (ROU). Daar gaat de 7e editie van het Europees Kampioenschap door van 19 tot 23 april. Nina zal op de vier toestellen te zien zijn en hoopt stiekem op een plek in de finale. Sporza kon onze Olympische topper nog net voor haar vertrek strikken voor een exclusief interview op training. Bekijk hieronder het interview en de reportage.


13.04 - Interview met Nina Derwael

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) traint in het topsportcentrum samen met de andere senioren van Team Belgym. Deze zomer zette ze de beste Belgische prestatie ooit neer op de Olympische Spelen in Rio. Ze werd toen 19e in de allroundfinale. Ook na de Spelen is deze topper niet te stoppen. De volgende grote wedstrijd is het Europees kampioenschap in Cluy-Napoca (ROU). We vroegen haar met welke ambities ze naar deze wedstrijd vertrekt.

Lees het volledige interview hier.


12.04 - Belgische delegatie Toestelturnen richting Europees kampioenschap

Dit weekend vertrekt de Belgische delegatie Toestelturnen jongens en meisjes, Team BELGYM, richting Cluj-Napoca (ROU). Daar gaat van 19 tot 23 april de 7de editie van het Europees kampioenschap door.

37 landen reizen af naar Roemenië om er deel te nemen aan het eerste Europese kampioenschap in de nieuwe Olympische cyclus. Een totaal van 274 gymnasten (168 mannen en 106 vrouwen), waaronder heel wat Olympische toppers zoals Eleftherios Petrounias (GRE), Oleg Verniaiev (UKR), Krisztian Berki (HUN) en Sanne Wevers (NED) komen in actie tijdens deze competitie.

De Belgische driekleur wordt vertegenwoordigd door 8 gymnasten. Nina Derwael & Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) komen in actie aan de 4 toestellen en treden aan op donderdag 20 april in subdivisie 3. Senna Deriks (Gymgroep A.S) dient omwille van een knieblessure forfait te geven voor deze competitie.

Bij de jongens zijn het Kristof Schroé ('t Spagaatje), Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster), Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), Daan Kenis (Gym Mol), Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) en Maxime Gentges (FfG) die afreizen naar Roemenië. Onze jongens komen een dagje vroeger in actie op woensdag 19 april. Daan, Jimmy en Maxime treden aan in de allroundcompetitie. Kristof komt in actie aan het rek, Dennis aan de ringen en Jonathan zien we aan het werk aan grond en sprong. De jongens treden aan in subdivisie 1 en 2.

Het Delhaize TOP-Team vertrekt met hoge ambities richting Roemenië. Andrei Levit, trainer van de jongens Toestelturnen in Mons (FfG) neemt vanaf nu de taak van nationale hoofdtrainer van de jongens op zich. Hij wordt bijgestaan door Koen Van Damme, trainer van de senioren jongens Toestelturnen te Gent.

De jongens van Vlaanderen en Wallonië trainen reeds enkele maanden minimaal 1x per week samen onder leiding van Andrei. Coach Levit, een Oekraïner van origine, was reeds hoofdcoach van het Poolse team van 1996 tot 2009. Hij behaalde met een van zijn gymnasten, Leszek Blanik, zelfs twee medailles op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 (goud) en Peking 2008 (brons).

PROGRAMMA

 • 17.04 - Podiumtraining jongens: 09.00-11.40 uur (sub1) en 13.00-15.40 uur (sub2)
 • 18.04 - Podiumtraining meisjes: 15.00-17.00 uur (sub3)
 • 19.04 - Kwalificaties jongens: 09.00-11.40 uur (sub1) en 13.00-15.40 uur (sub2)
 • 20.04 - Kwalificaties meisjes: 15.00-17.00 uur (sub3)
 • 21.04 - Allroundfinale: 12.00-14.45 uur (jongens) & 16.30-18.30 uur (meisjes)
 • 22.04 - Toestelfinales: 12.30-15.40 uur
  • Jongens: Grond, paard met bogen, ringen
  • Meisjes: Sprong, damesbrug
 • 23.04 - Toestelfinales: 12.30-15.40 uur
  • Jongens: Sprong, herenbrug, rek
  • Meisjes: Balk, grond


10.04 Pech voor Senna Deriks

Senna Deriks (Gymgroep A.S.) heeft zich op training gekwetst aan de knie en mist hierdoor het Europees kampioenschap dat volgende week op de planning staat. Een tegenslag voor de beloftevolle gymnast.

Afgelopen week kreeg Senna te kampen met pijn aan de knie bij een slechte landing. Onderzoek wees uit dat Senna haar knie moet laten rusten en hierdoor dus het Europees kampioenschap zal missen. Senna wist tijdens de internationale competitie Trofeo Citta di Jesolo nog twee finaleplaatsen binnen te halen. Veel beterschap Senna!


02.04 - 2 finaleplaatsen voor Senna Deriks in Jesolo

Op 1 en 2 april stond in Venetië de Trofeo Citta di Jesolo (ITA) op de agenda. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) & Senna Deriks (Gymgroep A.S.) namen er deel aan de internationale competitie naar aanleiding van het EK eind april.

Zowel Nina Derwael als Senna Deriks maken deel uit van de delegatie die eind april naar Cluj-Napoca (Roemenië) trekt. Daar staat namelijk het Europees Kampioenschap Toestelturnen jongens & meisjes op het programma.

Tijdens de voorbereidingswedstrijd in Jesolo turnden Nina en Senna, zaterdag 1 april, beide een goede kwalificatiewedstrijd. Senna wist zich te selecteren voor de toestelfinales aan brug en grond. Voor Nina liep het jammer genoeg mis bij haar afprong aan brug. Nina werd eerste reserve voor de finales aan brug en balk.

Zondag 2 april kwam Senna in actie in beide finales. Zowel aan brug (13,950 punten) als aan grond (13,450 punten) werd ze knap 4de! Proficiat Senna!27.03 - Zilver voor meisjes Toestelturnen in Saint-Etienne

Vrijdag 24 maart vertrokken senior Julie Meyers en junioren Julie Vandamme, Margaux Daveloose & Fien Enghels richting Saint-Etienne (FRA) voor de eerste editie van de Sainté Gym Cup.

Zaterdag 25 maart traden de meisjes aan tijdens de kwalificaties. Ze namen het op tegen acht andere landen.

Recent werd bekend gemaakt dat Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) zal deelnemen aan het Europees Kampioenschap dat doorgaat eind april in Roemenië. Het was dus hét moment om te tonen dat ze deze plek waard was. Julie Meyers turnde een zeer sterkte wedstrijd en mocht uiteindelijk, met amper 0.100 punten verschil het zilver in handen nemen. Zowel het goud als het brons was voor thuisland Frankrijk.

Het team turnde eveneens mooie oefeningen tijdens de kwalificaties en wist dan ook een plekje te veroveren in de finale.

De spanning was te snijden tijdens de finale op zondag want een podiumplaats voor het team was binnen handbereik. De meisjes hielden het hoofd koel en turnden een voor een goede oefeningen. Met een totaalscore van 94.100 punten behaalden ze uiteindelijk de 2e plaats! Het goud was voor de meisjes van thuisland Frankrijk met een totaalscore van 101.600. Het brons ging naar Spanje met een totaalscore van 93.100.

Proficiat meisjes!


22.03 - Europees kampioenschap: selectie bekend!

Met nog iets minder dan een maand te gaan, heeft de Koninklijke Belgische Turnbond de selectie voor het Europees kampioenschap Toestelturnen in Cluj-Napoca (ROU) bekend gemaakt.

Eind april zullen 3 vrouwelijke en 6 mannelijke gymnasten onze Belgische driekleur verdedigen tijdens het Europees kampioenschap Toestelturnen in Roemenië.

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt), Senna Deriks (Gymgroep A.S.) en Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) wisten zich te selecteren bij de meisjes. Deze 3 gymnasten komen tijdens het EK in actie aan de 4 toestellen.

Bij de jongens zijn het Kristof Schroé ('t Spagaatje), Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster), Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), Daan Kenis (Gym Mol), Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) en Maxime Gentges (FfG) die afreizen naar Roemenië. Daan, Jimmy en Maxime treden aan in de allroundcompetitie. Kristof komt in actie aan het rek, Dennis aan de ringen en Jonathan zien we aan het werk aan grond en sprong.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 19.04 - Kwalificaties jongens
 • 20.04 - Kwalificaties meisjes
 • 21.04 - Allroundfinale
 • 22.04 - Toestelfinales
  • Jongens: Grond, paard met bogen, ringen
  • Meisjes: Sprong, damesbrug
 • 23.04 - Toestelfinales
  • Jongens: Sprong, herenbrug, rek
  • Meisjes: Balk, grond


13.03 - Nina Derwael, Senna Deriks en Julie Meyers in actie in Valenciennes

Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt P.H.H.), Senna Deriks (Gymgroep A.S.), Julie Meyers (TK Sta Paraat Hasselt) in het weekend van 11 en 12 maart deel aan het Frans kampioenschap 'Top 12' in Valenciennes. Extra ervaring opdoen voor het aankomende EK was de boodschap.

De gymnasten namen deel aan deze competitie met Franse clubs.Bij de meisjes waren er 12 concurrerende ploegen. Senna en Julie maakten deel uit van Saint-Etienne-Indépendante Stéphanoise en veroverden met een totaalscore van 203.528 punten de 1e plaats!

Nina turnde mee met de meisjes van Dunkerque Gym en behaalde een knappe 5e plaats. Ze imponeerde publiek en jury met haar nieuwe oefening aan de ongelijke leggers en kreeg hiervoor dan ook de hoogste score: 14.400!

Bekijk hier de oefeningen van onze gymnasten! (Video's: Spotlight Gymnastisch)