w

Nieuws

25.04 - Van Gils en Gasten

Op maandag 24 april kwamen Nina en Julie om iets na half 8 aan op Zaventem. "Stand up for the champions" galmde door de gangen van de luchthaven. De familie en supporters van de meisjes stonden op post om hen op te wachten. Naast de trouwe fans was ook de pers aanwezig. Zo deed Nina een interview voor vrt (Het laatavondjournaal) en vtm.

Na de vele foto's en afscheid te nemen van alle fans en familie reed Nina rechstreeks door naar de vrt-studio's. Daar was ze namelijk te gast bij van Gils en Gasten. Het werd een super leuke avond voor de kersverse Europese kampioen aan de Damesbrug.

Herbekijk hier de aflevering.


24.04 - Golden Nina haalt voorpagina!

Nina's uitzonderlijke prestatie op het Europees kampioenschap passeerde niet onopgemerkt. Verschillende kranten pikten het fantastische nieuws op!

> Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers - De Standaard

> Goud voor Derwael op brug met ongelijke leggers: "Het is Fantastisch, hopelijk is de trein nu vertrokken" - HLN

> Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers - Nieuwsblad

> Het volledige EK in Sporza

> Nina Derwael is Europees kampioen! - Karrewiet

> Historische gouden medaille voor Nina Derwael op EK turnen - tvl.be

> Nina Derwael eindigt op zevende plaats in allroundfinale op EK turnen - metro

> Nina Derwael schrijf Belgische turngeschiedenis - De Standaard

> Nina Derwael is eerste Belgische Europees turnkampioene ooit: "Dit goud doet dromen van Tokio 2020" - Nieuwsblad

> Eerste Belgische turngoud ooit - De Morgen

> Truiense kroont zich als eerste Belg tot Europees Kampioen turnen - HBVL

> Nina Derwael décroche l'or à l'Euro de gymnastique - 7sur7

> Historisch turngoud voor België - De Stentor

> Nina Derwael toont haar medaille: "Wist dat het mogelijk was" - HBVL

> Derwael met topscore naar finale op brug - De Morgen

> Nina Derwael schrijft turngeschiedenis - De Tijd

> Nina Derwael eindigt zevende in allrounfinale EK - Sport.be

> Nina Derwael plaatst zich fraai voor allround- en brugfinale op EK turnen - Het Nieuwsblad

> VIDEO: Nina Derwael bezorgt ons land een eerste gouden medaille ooit op EK gymnastiek - Sport-Planet

> Historisch turngoud voor België - ad.nl


22.04 - Nina Derwael pakt als eerste Belg ooit GOUD in brugfinale op EK!

Zaterdag 22 april, de start van de toestelfinales op het Europees kampioenschap in Roemenië. In deze finales zien we per toestel de 8 beste gymnasten uit de kwalificaties terug. Naast de drie allroundfinales wist het Delhaize TOP-team zich eveneens te kwalificeren voor één toestelfinale. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt), die 7de werd in de allroundfinale, behaalde in de kwalificatie een score van 14,566 aan de damesbrug, goed voor een gedeelde eerste plaats met de Duitse Elisabeth Seitz.

In de toestelfinale wordt de volgorde van de gymnasten bepaald door lottrekking. Nina kwam in actie als 7de gymnast en turnde in de finale dezelfde oefening als in de kwalificatie. Met een totaalscore 14,633 pakt Nina GOUD in deze hoogstaande finale!

Nina Derwael is de eerste gymnast die een GOUDEN medaille weet te behalen op een Europees kampioenschap. In 2005 behaalde Aagje Vanwalleghem brons op sprong.21.04 - 7de plaats voor Nina Derwael in allroundfinale

Na de jongens was het de beurt aan Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) in de allroundfinale in Cluj-Napoca! Ze kon haar op donderdag 20 april als 13e kwalificeren voor deze finale.

Nina start de finale met een goede oefening aan balk. Het levert haar een mooie score van 12.733 punten en een voorlopige 16e plaats op! Ook op de volgende twee toestellen: Grond (12,966) en Sprong (13,533) verbetert Nina haar kwalificatiescore. Na de drie toestellen staat Nina voorlopig op een 11e plaats.

Op het laatste en tevens haar lievelingstoestel, de Damesbrug, zijn alle ogen op haar gericht. Ze turnt een goede oefening met enkele schoonheidsfoutjes en behaalt 13,600 punten.

Nina sluit haar EK af met een totaalscore van 52,832, goed voor een 7de plaats!

Het podium ziet er als volgt uit:

 1. Elissa Downie (GBR)
 2. Kovacs Zsofia (HUN)
 3. Melanie De Jesus Dos Santos (HUN)

We zien Nina morgen (22 april) terug in de finale aan haar lievelingstoestel: de Damesbrug omstreeks 12.30-15.40 uur.


20.04 - Allroundfinale en finale brug voor Nina Derwael op EK

Na onze jongens was het vandaag de beurt aan de meisjes van het Delhaize TOP-team. Nina Derwael & Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) kwamen in actie in de derde subdivisie. De meisjes startten hun wedstrijd aan grond. Voor Julie gaat het iets minder aan de laatste twee toestellen, damesbrug en balk. Ze eindigt met een totaal van 45.732 punten.

Nina turnt een stabiele wedstrijd met als uitblinker haar oefening aan de damesbrug. Ze kwalificeert zich als 1ste aan dit toestel met een score van 14,566 voor de toestelfinale op zaterdag 22 april.

Beide gymnasten namen allround deel in deze competitie. Met een totaalscore van 52.465 punten kwalificeert Nina Derwael zich als 13e voor de allroundfinale op vrijdag 21 april. Een zeer knappe prestatie Nina!


19.04 - Gymnasten in de pers

> Nina Derwael in Le Soir

"De Limburgse, de beste Belgische gymnast op de Olympische Spelen, is goed vertrokken na haar 19e plek in Rio." Zo begint op p48 en p49 van Le Soir (weekend 15-17 april) het artikel met onze topper Nina Derwael. Ze vertelt er over haar dromen en ambities. Lees hier het volledige artikel. Nina komt vandaag in actie op het EK in Cluj-Napoca.


18.04 - EK Toestelturnen: goede podiumtraining achter de rug

Na de jongens was het vandaag de beurt aan onze meisjes van het Delhaize TOP-team. Nina Derwael & Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) mochten in de 3de subdivisie de wedstrijdhal verkennen. Beide meisjes turnen aan alle 4 de toestellen en nemen dus deel in de allroundcompetitie. Voor beide gymnasten ging de podiumtraining goed. De meisjes maakten een goede indruk. Bij de verschillende landen zagen we een aantal sterke gymnasten. Een aantal jonge senioren aangevuld met enkele bekende namen. Nina liet alvast sterk werk zien met haar oefening aan de damesbrug!

Onze meisjes hun wedstrijd staat donderdag 20 april op het programma.

 • 20.04 - Kwalificaties meisjes: 15.00-17.00 uur (sub3)

16.04 - Sporza op bezoek bij Nina Derwael

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) vertoeft momenteel samen met het Delhaize TOP-Team in Cluj-Napoca (ROU). Daar gaat de 7e editie van het Europees Kampioenschap door van 19 tot 23 april. Nina zal op de vier toestellen te zien zijn en hoopt stiekem op een plek in de finale. Sporza kon onze Olympische topper nog net voor haar vertrek strikken voor een exclusief interview op training. Bekijk hieronder het interview en de reportage.


13.04 - Interview met Nina Derwael

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) traint in het topsportcentrum samen met de andere senioren van Team Belgym. Deze zomer zette ze de beste Belgische prestatie ooit neer op de Olympische Spelen in Rio. Ze werd toen 19e in de allroundfinale. Ook na de Spelen is deze topper niet te stoppen. De volgende grote wedstrijd is het Europees kampioenschap in Cluy-Napoca (ROU). We vroegen haar met welke ambities ze naar deze wedstrijd vertrekt.

Lees het volledige interview hier.


12.04 - Belgische delegatie Toestelturnen richting Europees kampioenschap

Dit weekend vertrekt de Belgische delegatie Toestelturnen jongens en meisjes, Team BELGYM, richting Cluj-Napoca (ROU). Daar gaat van 19 tot 23 april de 7de editie van het Europees kampioenschap door.

37 landen reizen af naar Roemenië om er deel te nemen aan het eerste Europese kampioenschap in de nieuwe Olympische cyclus. Een totaal van 274 gymnasten (168 mannen en 106 vrouwen), waaronder heel wat Olympische toppers zoals Eleftherios Petrounias (GRE), Oleg Verniaiev (UKR), Krisztian Berki (HUN) en Sanne Wevers (NED) komen in actie tijdens deze competitie.

De Belgische driekleur wordt vertegenwoordigd door 8 gymnasten. Nina Derwael & Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) komen in actie aan de 4 toestellen en treden aan op donderdag 20 april in subdivisie 3. Senna Deriks (Gymgroep A.S) dient omwille van een knieblessure forfait te geven voor deze competitie.

Bij de jongens zijn het Kristof Schroé ('t Spagaatje), Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster), Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), Daan Kenis (Gym Mol), Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) en Maxime Gentges (FfG) die afreizen naar Roemenië. Onze jongens komen een dagje vroeger in actie op woensdag 19 april. Daan, Jimmy en Maxime treden aan in de allroundcompetitie. Kristof komt in actie aan het rek, Dennis aan de ringen en Jonathan zien we aan het werk aan grond en sprong. De jongens treden aan in subdivisie 1 en 2.

Het Delhaize TOP-Team vertrekt met hoge ambities richting Roemenië. Andrei Levit, trainer van de jongens Toestelturnen in Mons (FfG) neemt vanaf nu de taak van nationale hoofdtrainer van de jongens op zich. Hij wordt bijgestaan door Koen Van Damme, trainer van de senioren jongens Toestelturnen te Gent.

De jongens van Vlaanderen en Wallonië trainen reeds enkele maanden minimaal 1x per week samen onder leiding van Andrei. Coach Levit, een Oekraïner van origine, was reeds hoofdcoach van het Poolse team van 1996 tot 2009. Hij behaalde met een van zijn gymnasten, Leszek Blanik, zelfs twee medailles op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 (goud) en Peking 2008 (brons).

PROGRAMMA

 • 17.04 - Podiumtraining jongens: 09.00-11.40 uur (sub1) en 13.00-15.40 uur (sub2)
 • 18.04 - Podiumtraining meisjes: 15.00-17.00 uur (sub3)
 • 19.04 - Kwalificaties jongens: 09.00-11.40 uur (sub1) en 13.00-15.40 uur (sub2)
 • 20.04 - Kwalificaties meisjes: 15.00-17.00 uur (sub3)
 • 21.04 - Allroundfinale: 12.00-14.45 uur (jongens) & 16.30-18.30 uur (meisjes)
 • 22.04 - Toestelfinales: 12.30-15.40 uur
  • Jongens: Grond, paard met bogen, ringen
  • Meisjes: Sprong, damesbrug
 • 23.04 - Toestelfinales: 12.30-15.40 uur
  • Jongens: Sprong, herenbrug, rek
  • Meisjes: Balk, grond


10.04 Pech voor Senna Deriks

Senna Deriks (Gymgroep A.S.) heeft zich op training gekwetst aan de knie en mist hierdoor het Europees kampioenschap dat volgende week op de planning staat. Een tegenslag voor de beloftevolle gymnast.

Afgelopen week kreeg Senna te kampen met pijn aan de knie bij een slechte landing. Onderzoek wees uit dat Senna haar knie moet laten rusten en hierdoor dus het Europees kampioenschap zal missen. Senna wist tijdens de internationale competitie Trofeo Citta di Jesolo nog twee finaleplaatsen binnen te halen. Veel beterschap Senna!


02.04 - 2 finaleplaatsen voor Senna Deriks in Jesolo

Op 1 en 2 april stond in Venetië de Trofeo Citta di Jesolo (ITA) op de agenda. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) & Senna Deriks (Gymgroep A.S.) namen er deel aan de internationale competitie naar aanleiding van het EK eind april.

Zowel Nina Derwael als Senna Deriks maken deel uit van de delegatie die eind april naar Cluj-Napoca (Roemenië) trekt. Daar staat namelijk het Europees Kampioenschap Toestelturnen jongens & meisjes op het programma.

Tijdens de voorbereidingswedstrijd in Jesolo turnden Nina en Senna, zaterdag 1 april, beide een goede kwalificatiewedstrijd. Senna wist zich te selecteren voor de toestelfinales aan brug en grond. Voor Nina liep het jammer genoeg mis bij haar afprong aan brug. Nina werd eerste reserve voor de finales aan brug en balk.

Zondag 2 april kwam Senna in actie in beide finales. Zowel aan brug (13,950 punten) als aan grond (13,450 punten) werd ze knap 4de! Proficiat Senna!27.03 - Zilver voor meisjes Toestelturnen in Saint-Etienne

Vrijdag 24 maart vertrokken senior Julie Meyers en junioren Julie Vandamme, Margaux Daveloose & Fien Enghels richting Saint-Etienne (FRA) voor de eerste editie van de Sainté Gym Cup.

Zaterdag 25 maart traden de meisjes aan tijdens de kwalificaties. Ze namen het op tegen acht andere landen.

Recent werd bekend gemaakt dat Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) zal deelnemen aan het Europees Kampioenschap dat doorgaat eind april in Roemenië. Het was dus hét moment om te tonen dat ze deze plek waard was. Julie Meyers turnde een zeer sterkte wedstrijd en mocht uiteindelijk, met amper 0.100 punten verschil het zilver in handen nemen. Zowel het goud als het brons was voor thuisland Frankrijk.

Het team turnde eveneens mooie oefeningen tijdens de kwalificaties en wist dan ook een plekje te veroveren in de finale.

De spanning was te snijden tijdens de finale op zondag want een podiumplaats voor het team was binnen handbereik. De meisjes hielden het hoofd koel en turnden een voor een goede oefeningen. Met een totaalscore van 94.100 punten behaalden ze uiteindelijk de 2e plaats! Het goud was voor de meisjes van thuisland Frankrijk met een totaalscore van 101.600. Het brons ging naar Spanje met een totaalscore van 93.100.

Proficiat meisjes!


22.03 - Europees kampioenschap: selectie bekend!

Met nog iets minder dan een maand te gaan, heeft de Koninklijke Belgische Turnbond de selectie voor het Europees kampioenschap Toestelturnen in Cluj-Napoca (ROU) bekend gemaakt.

Eind april zullen 3 vrouwelijke en 6 mannelijke gymnasten onze Belgische driekleur verdedigen tijdens het Europees kampioenschap Toestelturnen in Roemenië.

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt), Senna Deriks (Gymgroep A.S.) en Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) wisten zich te selecteren bij de meisjes. Deze 3 gymnasten komen tijdens het EK in actie aan de 4 toestellen.

Bij de jongens zijn het Kristof Schroé ('t Spagaatje), Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster), Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), Daan Kenis (Gym Mol), Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) en Maxime Gentges (FfG) die afreizen naar Roemenië. Daan, Jimmy en Maxime treden aan in de allroundcompetitie. Kristof komt in actie aan het rek, Dennis aan de ringen en Jonathan zien we aan het werk aan grond en sprong.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 19.04 - Kwalificaties jongens
 • 20.04 - Kwalificaties meisjes
 • 21.04 - Allroundfinale
 • 22.04 - Toestelfinales
  • Jongens: Grond, paard met bogen, ringen
  • Meisjes: Sprong, damesbrug
 • 23.04 - Toestelfinales
  • Jongens: Sprong, herenbrug, rek
  • Meisjes: Balk, grond


13.03 - Nina Derwael, Senna Deriks en Julie Meyers in actie in Valenciennes

Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt P.H.H.), Senna Deriks (Gymgroep A.S.), Julie Meyers (TK Sta Paraat Hasselt) in het weekend van 11 en 12 maart deel aan het Frans kampioenschap 'Top 12' in Valenciennes. Extra ervaring opdoen voor het aankomende EK was de boodschap.

De gymnasten namen deel aan deze competitie met Franse clubs.Bij de meisjes waren er 12 concurrerende ploegen. Senna en Julie maakten deel uit van Saint-Etienne-Indépendante Stéphanoise en veroverden met een totaalscore van 203.528 punten de 1e plaats!

Nina turnde mee met de meisjes van Dunkerque Gym en behaalde een knappe 5e plaats. Ze imponeerde publiek en jury met haar nieuwe oefening aan de ongelijke leggers en kreeg hiervoor dan ook de hoogste score: 14.400!

Bekijk hier de oefeningen van onze gymnasten! (Video's: Spotlight Gymnastisch)

Mis niets van Team BELGYM


ACRO - World Cup Puurs

TTm - Trofeo Citta di Jesolo

TTm - TOP 12 Valenciennes#wearegym

Twitter wordt geladen