Met de steun van


Interview met Nina Derwael

Elien Van Deynse   ‐  Donderdag 13 apr 2017

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) traint in het topsportcentrum samen met de andere senioren van Team Belgym. Na de Olympische Spelen van Rio is deze topper niet te stoppen. We vroegen haar hoe het met haar gaat.

Dag Nina, hoe gaat het momenteel in de gymzaal?
Momenteel bereiden we ons voor voor het Europees kampioenschap. We proberen nieuwe elementen toe te voegen aan onze oefeningen en alles te stabiliseren.

Je hebt zeer goede resultaten behaald op de Olympische Spelen in Rio deze zomer. Had je ook verwacht dat je eerste Spelen zo goed gingen gaan?
We waren daar in eerste instantie om onze oefening tot een zo goed mogelijk einde te brengen. We waren goed voorbereid. We wilden het beste van onszelf geven in de kwalificaties, hetgeen daarna kwam was mooi meegenomen.

Heb je na de Spelen meer aandacht gekregen van de media of de fans? Hoe ging je daarmee om?
Na de Spelen kreeg gymnastiek inderdaad wat meer aandacht. Maar na een tijdje vervaagde die aandacht ook en nu is alles terug zoals normaal. Het is inderdaad zo dat er weinig over gymnastiek gesproken wordt op tv of in de media, dus het was zeker een postieif punt dat het tijdens de Spelen wél in de aandacht kwam en dat er artikels verschenen in de krant. Het is altijd leuk om te zien dat er mensen geïnteresseerd zijn in gymnastiek.

Was het moeilijk voor jou om na de Spelen opnieuw te beginnen trainen?
Ik denk dat net omdat ik zo’n goede resultaten behaalde in Rio (Nina werd 19e in de allround finale) het niet zo moeilijk was om terug te keren naar de zaal en me opnieuw te focussen op nieuwe uitdagingen.

Met het vertrek van Gaelle Mys en Julie Croket ben jij zo’n beetje gebombardeerd tot een van de leiders van het Team Belgym. Verandert dat iets voor jou in de zaal? Komen er jongere gymansten raad vragen aan je?
Ook voor de Spelen stond ik altijd klaar om de jongere gymnasten te helpen. Maar om een voorbeeld te geven: toen ik me voorbereidde op de wedstrijd in Barcelona eind november (Nina won hier toen goud) hadden de kleintjes een test in Gent. Het was hun allereerste keer en ze wisten echt niet wat ze moesten verwachten. Toen kwamen ze inderdaad naar mij om hun stress onder controle te houden en raad te vragen. Ook tijdens de test bleef ik om hun raad te geven van de zijlijn. Zo gaf ik hun trainingsvesten aan zodat ze geen koud zouden krijgen tussen de oefeningen door ed.

Recent toonde je je nieuwe oefening aan de brug met ongelijke leggers. Kan je ons hier iets meer over vertellen? Hoe kreeg je de nieuwe combinaties van elementen onder de knie? Heb je dit met Marjorie heuls getraind?
Het zijn inderdaad verbindingen die Marjorie wou proberen. Ongeveer 1 à 1,5 jaar geleden startte ik op deze nieuwe elementen te trainen, maar met de Olympische Spelen voor de deur bleef er niet veel tijd over om nieuwe elementen en verbindingen te oefenen. Ik oefende er slechts 1 keer per week op. Pas na Rio had ik de mogelijkheid om mij er echt op toe te spitsen en om de nieuwe verbindingen onder de knie te krijgen. Deze aanpassingen aan mijn oefening kunnen me veel punten opleveren. De oefening die ik getoond heb tijdens de wedstrijd in Frankrijk (Top 12 in Vallencienne) is nog niet de definitieve oefening. Bepaalde elementen zullen nog veranderen, maar globaal blijft de oefening dezelfde.

En hoe zit het met de andere toestellen Nina? Oefen je daar ook op nieuwigheden?
Op grond train ik op een dubbele salto rugwaarts met schoef. Ik ga waarschijnlijk ook mijn laatste diagonaal veranderen. Vroeger deed ik daar tweeënhalve schroef rugwaarts, maar dat wordt waarschijnlijk een dubbele salto rugwaarts. Dat oogt properder. Aan sprong oefenen we op anderhalve en dubbele schroef en dat gaat goed! Op balk train ik vooral op combinaties en zal het begin van mijn oefening normaalgezien nog wijzigen.

Met welke doelen trek je naar het Europees kampioenschap?
Eerst en vooral trek ik naar daar om goede resultaten neer te zetten allround. Ik hoop dat ik in de top 10 eindig en hopelijk ook een finaleplaats aan de brug met ongelijke leggers.

Met misschien een medaille?
Als ik in de finale geraak, zal ik zeker en vast gaan tot het uiterste voor dat podium! (lacht)

- Interview door Florence Liestienne

Veel succes op het EK Nina!

Mis niets van Team BELGYM